Steven Spielberg az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb rendezője, akinek számtalan klasszikust köszönhetünk. De sokak szemében a rengeteg remekmű közül is magasan kiemelkedik egy, amely mind történelmileg, kulturálisan és esztétikailag is kifogástalan. Ez az 1993-as Schindler listája.

A film valós eseményeket dolgoz fel. A második világháborúban Oskar Schindler a náci párt tagjaként szert tesz egy gyárra, amelyből a meggazdagodását reméli. Ám amikor szembesül a nácik kegyetlenségével és tömegek lemészárlásával, megváltozik a világszemlélete. Ettől kezdve már nem a pénzszerzés, hanem a zsidók megmentése volt az egyetlen célja. Ezért meggyőzi a pártvezetést, hogy a gyárában tarthasson 1200 lengyel zsidót, akik így végül megmenekültek a koncentrációs táboroktól és a biztos haláltól.

A Schindler listája hatalmas siker volt, számos Oscar-jelölést kapott, amelyek közül hetet meg is nyert. A film méltán vált igazi klasszikussá, amely ráadásul a kasszáknál is jól teljesített. Ugyanakkor Steven Spielberg az egészből egy fillért sem profitált.

A rendező már a film elkészítése előtt elhatározta, ha egyáltalán egy dollárt is hozni fog a konyhára, ő a nyereségből nem kér semmit. Azt a pénzt, ami őt illette volna, inkább a holokausztról való oktatásra és a zsidó közösségek segítésére fordította.

Steven Spielberg egy interjúban elárulta, hogy mikor barátjával és mentorával, Sid Sheinberggel beszélgettek a filmről, ő előre elmondta neki, hogy ahhoz a pénzhez vér tapad, nem kell neki. Azt a pénzt vissza kell juttatni a zsidó közösséghez.

Steven Spielberg segített megalapítani a Righteous Persons Foundationt, a Schindler listája után kapott pénzt is ebbe forgatta bele.