George Lazenby, az Őfelsége titkosszolgálatában című filmből ismert egykori James Bond hétfőn bocsánatot kért az ausztráliai Perthben egy színpadon tett megjegyzéseiért, amelyeket "hátborzongatónak" és "homofóbnak" minősítettek.

A 83 éves ausztrál színész szombaton a The Music of James Bond című klasszikus zenei turné keretében adott interjúban beszélt, és később elbocsátották az országos koncertkörút utolsó állomásáról, amelyet jövő szombaton Melbourne-ben tartanak.

"Sajnálattal és szomorúan hallom, hogy a szombaton Perthben elmondott történeteim esetleg megsértettek néhány embert. Soha nem állt szándékomban bántó vagy homofób megjegyzéseket tenni, és őszintén sajnálom, ha a történeteimet, amelyeket már sokszor megosztottam, így vették" - írta Lazenby egy hétfői tweetben - "Mindig csak meg akartam osztani néhány történetet, és remélhetőleg szórakoztatni néhány embert. Személy szerint a szűk körömben vannak olyan barátaim, akik melegek, és soha nem szeretnék senkit sem megbántani. Mivel egész életemben erős nőkkel voltam körülvéve, mindig is csodáltam és tiszteltem a nőket és a vágyaikat".

Bár nem világos, hogy pontosan milyen megjegyzéseket tett Lazenby, a közönség több tagja és az előadás után egy rádióműsor betelefonálója is sértőnek és a James Bond-filmekhez aligha illőnek minősítette Lazenby történeteit.

"Az egész interjút azzal töltötte, hogy alapvetően a szexuális hódításairól beszélt, homofób volt, káromkodott, biztosan nem a Bond-filmekről beszélt. Egy nappal a királynő halála után lekicsinyelte a királynőt" - mondta a 6PR rádió egyik betelefonálója (a news.com.au-n keresztül).

"Teljesen hihetetlen volt" - mondta egy másik - "Egyszer megnevezett egy ausztrál krikettjátékost, akinek a lányát üldözte, és azt mondta, hogy kirángatta a lányát a kocsmából, és betette az autójába Londonban, ami persze megint csak borzalmas".

Más telefonálók "hátborzongatónak" és "sértőnek", valamint "abszolút szörnyű viselkedésnek" bélyegezték a megjegyzéseit. A médiának adott nyilatkozatokban a Concertworks turné társulat és a Melbourne Arts Centre képviselői is elhatárolódtak Lazenby-től.

"Ezek az ő személyes nézetei voltak, és erre nincs mentség a mai társadalomban. Ezek nem tükrözik a Concertworks nézeteit" - mondta Aaron Kernaghan képviselő - "A Concertworks kapcsolatba lépett azokkal, akik aggodalmukat fejezték ki, és bocsánatot kért... A Concertworks úgy döntött, hogy megszakítja kapcsolatát Lazenby úrral [és] megkezdte az ügy alapos felülvizsgálatát".

"A faji hovatartozás, nemi identitás, szexuális irányultság vagy fogyatékosság miatti diszkriminációnak nincs helye a helyszíneinken. A helytelen viselkedést nem tűrjük, és elvárjuk, hogy mindenki méltósággal, udvariassággal és tisztelettel bánjon másokkal" - mondta Melanie Smith, a Művészeti Központ munkatársa közleményében.

Lazenby 1969-ben vette át a 007-es szerepét Sean Connery-től az Őfelsége titkosszolgálatában című filmben, de a későbbi Bond-filmekben nem volt hajlandó visszatérni.