A mindössze 28 éves Brandon Lee éppen azon volt, hogy színészi identitását legendás apja, Bruce Lee harcművész árnyékából kilépve megalapozza, amikor 1993. március 31-én tragikus balesetben életét vesztette A holló forgatásán.

A James O'Barr indie szuperhős képregényén alapuló The Crow, amely egy bosszúálló antihősről szólt, aki feltámad a sírból, Lee számára a jegyet jelentette volna a mainstream sztársághoz a mellékszerepeken és a B kategóriás akciófilmeken kívül, amelyekben rövid pályafutása nagy részében szerepelt.

Tragikus módon azonban halála is szomorú és ironikus kapcsolatnak bizonyult apjával, aki szintén korai, ellentmondásos halált halt. Bár a film sztárrá tette Lee-t, utolsó alakítása inkább a fiatal színész erőszakos és teljesen elkerülhető halála miatt marad emlékezetes.

84 A holló  (1994)

akció | dráma | fantasy

Eric Draven (Brandon Lee) egy évvel azután, hogy őt és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták, rövid időre visszatér az élők sorába. A fiatal rockzenész halhatatlan... több»

Brandon Lee halála mindenekelőtt a kiaknázatlan lehetőségek tragédiája. Fiatal, tehetséges és jóképű, és már akkor kezdett volna olyan utat törni a szórakoztatóiparban, ami ázsiai-amerikai apja számára lehetetlen lett volna a gyakran intoleráns 1960-as és 1970-es években. Ha életben marad, Brandon Lee túl tudta volna szárnyalni apja hírnevét? Csak találgatni tudunk a maroknyi televíziós és filmes szereplése alapján, amelyek az ő örökségét képezik. Ez Brandon Lee tragikus élettörténete. 

NYOLCÉVESEN ELVESZTETTE HÍRES APJÁT

Brandon Lee 1965. február 1-jén született a kaliforniai Oaklandben. Bruce Lee harcművész és színész két gyermeke közül ő az idősebb. Brandon nagyon közel állt apjához. A Black Belt című harcművészeti magazinnak adott 1986. áprilisi interjúja szerint Brandon egész kisgyermekkorában játékos kapcsolatot ápoltak. "Sokat hülyéskedtünk együtt" - mondta Lee. Ennek ellenére a fitnesz és a harcművészetek komoly dolgai mindig is az apja fejében voltak. - "Együtt edzettünk, és mutatott nekem dolgokat. Mindig edzett..." 

Sajnos apa és fia soha nem kapott lehetőséget arra, hogy komolyan foglalkozzanak a harcművészetekkel. Lee így emlékezett vissza: "Apámmal néha beszélgettünk a harcművészetekről, és emlékszem, hogy arra gondoltam: "Ha majd egy kicsit idősebb leszek, apa nem fog annyit dolgozni, és több ideje lesz.. Mindig is feltételeztem, hogy eljön majd az idő, amikor elkezdünk formálisabban edzeni. Sajnos erre sosem került sor".

Ahogy a History elmesélte, Bruce Lee 32 éves volt, amikor 1973. július 20-án, Hongkongban agyödémában (agyduzzanat) meghalt, máig rejtélyes körülmények között. Apja halála után a nyolcéves Brandon, a húga és az édesanyja Seattle-be költözött. Lee élete hátralévő részét szeretett apja árnyékában töltötte.

LÁZADÓ TINI VOLT

Minden idők leghíresebb harcművészének gyermekeként felnőni érzelmileg megviselte Lee-t. Miután gyermekkora nagy részét azzal töltötte, hogy szembeszálljon az iskolai udvari bántalmazókkal, akik igyekeztek a legrosszabbat kihozni Bruce Lee fiából, Brandon tinédzserkora még viharosabb volt. Ellenfelei azonban már nem voltak leendő keményfiúk. Maga a tekintély lett Lee első számú ellensége. 

A People-ben nem sokkal a halála után megjelent cikk szerint a fiatal Brandon komoly fegyelmezési problémát jelentett az életében jelenlévő tekintélyelvű személyeknek. Két középiskolából is kirúgták, Lee egy 1992-es interjúban bevallotta a People-nek, hogy "mindig is elég jó érzéke volt ahhoz, hogy felhúzza az embereket". Jim Spalding, Lee egykori kémiatanára (a kaliforniai Palos Verdesben található Chadwick Schoolban) szerint: "nem kellett neki az iskola, és a szabályok felett is elsiklott".

A karizmatikus Lee tüntetéseket szervezett az iskola vezetése ellen, meggyőzve diáktársait, hogy ne járjanak órára. 1983 tavaszán, alig néhány hónappal az érettségi előtt, rossz magaviselet és fegyelmezetlenség miatt kicsapták a neves iskolából. A leghírhedtebb középiskolai bohóckodásai közé tartozott, és a tanári kar számára az utolsó csepp volt a pohárban, amikor autójával tolatva áthajtott a szembejövő forgalmon a Chadwick School campusán.

Lee parttalan lázadása enyhült, ahogy érettebbé vált. Ennek ellenére még mindig megvolt a vad oldala. Közeli barátja, Lou Diamond Phillips úgy jellemezte a néhai színészt, mint "az energia forrongó tömegét".

KIMARADT A KÖZÉPISKOLÁBÓL

Lázadó viselkedése és a tekintéllyel való gyakori összeütközése ellenére Lee rendkívül intelligens diák volt, aki értett az angol nyelvhez és az íráshoz. A Bruce Lee hivatalos weboldalán található írásból kiderül, hogy a néhai akciósztár mennyire szerette a nyelvet és milyen kiváló írói képességekkel rendelkezett. Ahogy Lee nővére, Shannon elárulta, Brandon mohó olvasó volt, aki állandóan magával hordott egy szótárat, ha olyan szóval találkozott volna, amit nem ismert. A leglenyűgözőbb az volt, hogy az SAT angol nyelvvizsgán tökéletes eredményt ért el.

Nyelvtudása és a könyvek iránti szeretete azonban nem volt elég ahhoz, hogy a bimbózó színészt a tipikus középiskolai tanterv lekösse. Két középiskolából is kirúgták fegyelmi problémák miatt, Lee végül egy harmadikból is kimaradt. Mégis megértette a diploma értékét, és megszerezte az érettségi bizonyítványt. Nem sokkal később Lee elhagyta Kaliforniát, hogy a bostoni Emerson főiskolára járjon, de ideje nagy részét New Yorkban töltötte, ahol álmát kergette, hogy komoly drámai színész legyen. Egy év után Lee otthagyta az Emersont, és visszatért Los Angelesbe.

BRANDON LEE IDENTITÁSVÁLSÁGA

Brandon Lee nagyon is tisztában volt azzal, hogy Bruce Lee fiaként milyen szerepet tölt be, és egész életében különböző mértékben küzdött ezzel. Kezdő színészként Lee mérlegelte, milyen következményekkel járhat, ha egy híresség fia, és fontolgatta, hogy titokban tartja származását.

"Igen, úgy gondolom, hogy megoszthatnám a tényt, hogy Bruce Lee fia vagyok, valaki mással. Ez a tény egyszerre teher és áldás is, hogy melyik, az majd az elkövetkező években derül ki, amikor szándékomban áll megosztani az egész világgal" - írta egyszer a néhai színész. Nyilvánvaló szeretete és csodálata ellenére az apja legendájához fűződő viszonya ambivalenciát és gyakran gyanakvást ébresztett Lee-ben.

Amikor arról kérdezték, hogy apja árnyékában él-e, Lee így nyilatkozott : "Fiatalabb koromban ez igazi probléma volt a saját fejemben. [...] Azon gondolkodtam, hogy "Vajon ez az ember kedvel engem, vagy csak azért szórakozik velem, mert Bruce Lee fia vagyok?"

Bár akciósztár lett belőle, az apja nyomdokaiba lépni az utolsó dolog volt Lee fejében. Nem a harcművészetekre, hanem a színészetre koncentrált. Saját identitását keresve Lee egy időre elkerülte a harcművészeti edzéseket, és minden energiáját arra fordította, hogy komoly drámai színész legyen. Mindazonáltal úgy tűnt, hogy a családneve több ajtót zárt be, mint amennyit kinyitott, legalábbis ha olyan szerepekről volt szó, amilyeneket Lee szeretett volna.

IRONIKUS KAPCSOLATA AZ APJÁVAL

A Bruce Lee-vel kapcsolatos sok régi mítosz egyike, hogy ő fejlesztette ki a népszerű 1970-es évekbeli western kungfut, amit aztán a kapzsi tévés vezetők elloptak tőle. Amint arról a Martial Journal beszámol Matthew Polly Bruce Lee: A Life című könyvéből vett cikkében, ez az összevont történet nagyrészt egy hasonló témájú harcművészeti western feldolgozásán alapul, amelyet Lee írt The Warrior címmel, valamint azon a tényen, hogy őt elutasították a Kung-fu - A film főszerepére (számos más ázsiai-amerikai színésszel együtt, köztük a Star Trek/Űrszekerekből ismert George Takei-vel). Annak ellenére, hogy Fred Weintraub producer kezdetben lelkesedett a harcművészért, a Kung Fu száműzött shaolin szerzetesének, Kwai Chang Caine-nek a szerepét a kifejezetten angol színész, David Carradine kapta.

A sors iróniája, hogy Brandon Lee-nek a Kung Fu felújítása hozta meg az első áttörést. Chung Wang, az eredeti sorozat főszereplőjének, Kung Fu törvénytelen fia szerepében: A filmben Lee Carradine ellen lépett fel, egy A mandzsúriai jelöltre emlékeztető, bonyolult bosszúhadjáratban. Bár Lee jelenléte a filmben viszonylag csekély, és alig használja ki színészi tehetségét, harci képességeit annál nagyobb hatásfokkal mutatják be.

A Utah állambeli Deseret Newsnak 1992-ben Lee a színészi debütálásáról beszélt: "Úgy éreztem, hogy valamiféle igazságszolgáltatás, hogy ez volt az első filmem, mivel a pilot eredeti ötlete az apám miatt fogant meg". Lee nővére, Shannon 2019-ben végre a Cinemaxra is elhozná apjuk eredeti koncepcióját, a The Warrior-t.

EGY ELSZALASZTOTT ESÉLY A TÉVÉSZTÁRSÁGRA

1987-ben, alig egy évvel a Kung Fu-ban való szereplése után: Ezúttal a fiatal bajkeverő Johnny Caine-t alakította, aki az eredeti sorozat főszereplőjének dédunokája, David Darlow mellett, aki a koanokban beszélő, kung-fu mester apját játszotta. Sajnos a tervezett reboot pilotja, a Kung Fu: The Next Generation (A következő generáció) című film egy minősíthetetlen melléfogás volt. Bár Lee lényegesen több képernyőidőt kapott, az eredeti sorozatban az őszintén karizmatikus Darlow gyenge David Carradine-utánzatával szemben elpazarolt mellékszerepben.

A Kung Fu egy értelmetlen, fegyverkereskedőkkel kapcsolatos cselekményt és az eredeti Kwai Chang Caine szellemének cameo megjelenését tartalmazza: A következő generáció nem tudta felkelteni sem a csatorna, sem a közönség érdeklődését. A Kung Fu csak egyszer került adásba a CBS Summer Playhouse részeként, amely egy eladatlan pilotok bemutatója volt, ahol a nézők telefonon dönthettek a sorozat sorsáról: The Next Generation volt Lee utolsó nagyobb televíziós bemutatkozása.

A FILMES ELISMERÉSEKTŐL A B-FILMEKIG

Apjához hasonlóan Brandon Lee is Hongkongban aratott először sikert. A filmet 1986-ban forgatták, közvetlenül a Kung Fu-ban való debütálása után: az Akit csak a bosszú éltetben amelyet Ronny Yu rendezett (aki később az Egyesült Államokban a Chucky menyasszonya és a Freddy vs. Jason című horrorfilmekkel aratott sikert), Lee első főszerepét alakítja, mint Brandon Ma, egy átlagos fickó, akit drogdíler barátja, Michael Wan (Michael Wong) gyilkossággal vádol. Nyolc brutális börtönév után Ma véres bosszút áll kétszínű haverján és bandáján.

A lövöldözésekkel, autós üldözésekkel és egyszerű jófiúk a rosszfiúk ellen cselekménnyel teli az Akit csak a bosszú éltet nagy sikert aratott az ázsiai közönség körében, és a hatodik alkalommal megrendezett Hong Kong-i Filmdíjkiosztón a legjobb új szereplőnek járó jelölést is elnyerte. A nemzetközi siker ellenére a filmet csak 1998-ban, öt évvel Lee halála után mutatták be az Egyesült Államokban.

Lee következő főszerepe az 1989-es, alacsony költségvetésű akciófilm, a Lézer misszió volt. Az öregedő Ernest Borgnine-nal szemben Lee egy zsoldost alakít, akinek az a feladata, hogy megmentsen egy tudóst a KGB-től. Bár a film nyereséges volt, a kritikusok elmarasztalták, és rendszeresen felbukkan a nagyszerű rossz filmek listáján. A Lézer missziót a valamivel sikeresebb Leszámolás Kis-Tokióban követte Dolph Lundgren oldalán, majd a Mint a tűz című akciófilmben kapott főszerepet.

akció | krimi | thriller | vígjáték

Japánban már több mint 400 éve tevékenykedik az a titkos bűnszövetkezet, amely mind a mai napig uralja az ország alvilágát. A Yakuza ezúttal nagyon merész lépésre szánja el... több»

LEHETETT VOLNA MARVEL FILMSZTÁR

A Marvel egykori vezérigazgatójának, Margaret Loeschnek az Inverse című lapban megjelent interjúja szerint Stan Lee azt szerette volna, ha Brandon Lee a Marvel Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája élőszereplős inkarnációjának főszereplője lenne akár egy filmben, akár egy tévésorozatban. Shang-Chi-t, aki először 1973-ban a Marvel Special Marvel Edition #15-ben tűnt fel, Jim Starlin és Steve Englehart alkotta meg a hetvenes évek eleji kung-fu őrületre válaszul, miután a Marvel sikertelenül próbálta megszerezni a David Carradine főszereplésével készült népszerű Kung Fu című tévésorozat jogait. A Sax Rhomer által az 1920-as évek pulp-írója, Dr. Fu Manchu által megalkotott népszerű gonosztevő fiaként megálmodott Shang-Chi fellázad apja gonosz módszerei ellen, és hőssé válik. 

Loesch elmondja, hogy Stan Lee különösen vonzódott a karakterhez: "Stan valóban hitt a karakterben. Példaként használta a képregényt, amely át tudott menni a film és a televízió világába" - magyarázza Loesch. Brandon Lee az 1980-as évek végén felkeltette az ikonikus képregénymogul figyelmét, aki behívta Brandont és édesanyját, Linda Lee Cadwellt egy találkozóra, hogy megvitassák a lehetséges Marvel-karaktereket, amelyeket a fiatal színész eljátszhatna. Stan Lee úgy gondolta, hogy Brandon Lee tökéletesen megfelel Shang-Chi szerepére. "Stan nagy reményeket fűzött [Brandonhoz]. Úgy gondolta, Brandon a jövő sztárja lesz" - mondja Loesch. Ennek ellenére a projekt soha nem valósult meg.

VISSZAUTASÍTOTTA A LEHETŐSÉGET, HOGY ELJÁTSSZA AZ APJÁT

Brandon Lee-nek felajánlották az apja szerepét az 1993-as A sárkány - Bruce Lee élete című életrajzi filmben, de elutasította, arra hivatkozva, hogy nem tetszik neki az anyag. A színész a brit The Little Picture Show című műsornak adott interjúban, amelyet Lee Mint a tűz című filmjének népszerűsítése céljából készített, elmagyarázta szorongását:

"Egy kicsit megijedtem az egésztől, tényleg. Furcsa a saját apádat játszani, tudod? Nem igazán tudtam feldolgozni" - mondta Lee. A karrier és az idő is szerepet játszott Lee döntésében. - "Vicces, mert az igazat megvallva, ha a karrierem későbbi szakaszában jött volna, talán komolyabban megfontoltam volna, de mivel még annyira kezdeti szakaszában van a karrierem, úgy érzem, hogy ez egyben a karrierem végét jelentheti" - mondta Lee.

 

akció | dráma | életrajzi | romantikus

A film a tragikus sorsú harcművész és szupersztár, Bruce Lee életét és karrierjét dolgozza fel, akinek nem csak a származásából eredő nehézségekkel, hanem saját démonaival... több»

A szerepet Jason Scott Lee kapta, aki egy 1993-as New York Times-interjúban elárulta, hogy Brandon Lee tanácsai elengedhetetlenek voltak a szerep sikeréhez: "Brandon mondott valamit, ami nagyon egyszerű volt - emlékezett vissza az életrajzi film sztárja - "Azt mondta, hogy nem élném túl ezt a szerepet, ha istenként kezelném az apját. Azt mondta, hogy az apja végül is egy olyan ember volt, akinek mélyreható sorsa volt, de nem volt isten". A filmet, amely kevesebb mint egy hónappal a Brandon életét kioltó baleset után került a mozikba, Lee-nek szentelték.

BRANDON LEE TRAGIKUS HALÁLA ELKERÜLHETŐ LETT VOLNA

A legnagyobb tragédia a Brandon Lee halálát okozó balesettel kapcsolatban az, hogy elkerülhető lett volna. Ahogy arról az Entertainment Weekly beszámolt, a jelenet egyszerűnek tűnt a film sok más akciójelenetéhez képest. A színész Michael Massee-nek a gonosz Funboy szerepében egy vaktölténnyel töltött 44-es kaliberű revolverből kellett volna kilőnie egy töltényt. Lee-nek, kezében egy élelmiszertáskával, amely egy kis robbanótöltettel volt felszerelve, reagálnia kellett a szimulált golyóra és le kellett esnie. Kezdetben úgy tűnt, hogy Lee és Massee jól megoldotta a jelenetet. Lee azonban nem állt fel. 

A színészt a hasán lévő ezüstdollár nagyságú sebből vérezve az észak-karolinai Wilmingtonban lévő New Hanover Regional Medical Centerbe szállították, ahol ötórás műtéten esett át, hogy helyrehozzák az elszenvedett ér- és bélsérüléseket. A sebészek egy 44-es kaliberű lövedéknek tűnő tárgyat fedeztek fel Lee gerincében. Az orvosok minden erőfeszítése ellenére Lee a nagymértékű vérveszteség miatt elhunyt.

Valahogyan egy lövedékköpeny, amelyet arra használtak, hogy a kellékfegyver egy korábbi jelenetnél töltöttnek tűnjön egy közelképhez, beleállt a csőbe, és egy valódi lövedékkel egyenértékűvé vált. Sajnos J.B. Jones fegyverszakértőt a jelenet forgatása előtt hazaküldték. Senki sem gondolt arra, hogy ellenőrizze a fegyvert.

AZ ESKÜVŐ NAPJA, AMI SOSEM JÖTT EL

Ahogy arról az Inside Edition is beszámolt, Lee a halála előtt eljegyezte régi barátnőjét, Eliza Huttont. Az esküvőjüket 1993. április 17-re tervezték, alig több mint két héttel Lee halála utánra. Lee sírköve a pár szerelmének állítana emléket. A fekete gránit emlékműbe, amely a Seattle-i Lake View temetőben található, az apja végső nyughelyét jelző vörös gránit emlékmű mellett, a következő szavak vannak vésve: "Brandonnak és Elizának/az igaz szerelem szépségében örökre egyesült", majd egy részlet Paul Bowles 1949-es regényéből, a The Sheltering Sky-ból, amelyet Lee idézett egyik utolsó interjújában:

"Mivel nem tudjuk, mikor fogunk meghalni, az életet kimeríthetetlen kútnak képzeljük, és mégis minden csak bizonyos számú alkalommal történik meg. Hányszor fogsz még emlékezni gyermekkorod egy bizonyos délutánjára, amely olyan mélyen a lényed része, hogy el sem tudod képzelni az életedet nélküle? Talán még négyszer vagy ötször? Talán még annyiszor sem. Hányszor fogod még nézni a telihold felkelését? Talán húszszor. És mégis mindez határtalannak tűnik."

A boldog pár a hátborzongatóan fatalista szavakat az esküvői meghívójukra nyomtatta.

BRANDON LEE MÉG A HALÁLÁBAN SEM TUDOTT SZABADULNI APJA ÁRNYÉKÁBÓL...

Brandon Lee-t örökre összeköti apjával annak korai halála. Mint minden tragikus, előre nem látható eseménynél, itt is elkerülhetetlenül felmerül a késztetés, hogy a látszólag megmagyarázhatatlan körülményeknek értelmet adjunk azáltal, hogy kapcsolatokat, összefüggéseket vagy összeesküvéseket keresünk, hogy megmagyarázzuk az elképzelhetetlent. Halála után néhány nappal a sajtó máris összekötötte a képzeletbeli pontokat apa és fia között.

Sajnos Brandon Lee sorsa örökre összefonódott az apjáéval, és számtalan könyv, magazincikk és weboldal próbál párhuzamot vonni a kettőjük között. A szervezett bűnözés által apára és fiúra elkövetett merényletről szóló pletykáktól kezdve a fekete mágiáról és családi átkokról szóló hírekig, a Lee-k korai halála örökös forrása a spekulációknak és a kihasználásnak.

Egyes összeesküvés-elméletek hívei odáig mennek, hogy azt állítják, Brandon Lee halálát előre megjósolta apja Halálos játszma című filmjének egyik jelenete, amelyben az idősebb Lee-t nyilvánvalóan lelőtték egy filmjelenet forgatása közben. Bár a sok véletlen egybeesés és a hasonlóságok hátborzongatóak és érdekesek, végső soron csak arra szolgálnak, hogy Brandon Lee életét és karrierjét igazságtalanul apja legendájának lábjegyzetévé degradálják.

akció | dráma | krimi | thriller

Billy Lo egy filmszínész, akit a helyi maffia zaklat - azt akarják, hogy Billy és az énekesnője nekik dolgozzon. Miután Billy többszöri erőszakos követelésüknek sem tesz eleget,... több»