90 Cápa  (1975)

Hihetetlennek tűnik, de több mint negyven éve debütált a mozikban Steven Spielberg kultikus filmje, a Cápa, mely azon kevés "horrorok" közé tartozik, melyet Oscar-díjjal jutalmazott az Akadémia. Egyenesen hárommal. Az 1975-ben bemutatott produkciót a legjobb film kategóriájában is jelölték, de be kellett érnie a legjobb zene, a legjobb vágás és a legjobb hang kategóriákban aratott győzelmével. Miért tartott a tervezettnél sokkal tovább a forgatás? Hány kilót nyomott a legendás cápa? Miért nem Spielberg rendezte a film fináléját? Kult cikkünkben most 5 meglepő érdekességet halásztuk ki a mélyvízből.

Miért láttuk ilyen kevésszer a filmben a cápát?

A két órás filmben első alkalommal 1 óra 21 perc után tűnik fel teljes egészében a címszereplő mélytengeri ragadozó. Azt gondolhatnánk, hogy e mögött valamiféle izgalmas rendezői koncepció húzódik meg, de a valóság ennél sokkal prózaibb. A mechanikus cápa számtalanszor meghibásodott, ezért Spielbergnek olyan kreatív ötletekkel kellett előrukkolnia, melyek anélkül is megteremtik a kívánt hatást, hogy látnánk a cápát.

A problémás forgatás

A Cápa forgatása során annyi technikai meghibásodás lépett fel (beleértve a magát a mechanikus elemekből megépített cápát, és nem beszélve az Atlanti-óceánon való munka számtalan nehézségéről), hogy az eredetileg 65 naposra tervezett forgatás végül 159 napot vett igénybe, és ebbe még bele sem számoltuk az utómunkálatokat.

Az 1,2 tonnás monstrum

A filmben látható cápát Joe Alves tervezte, azonban ő is meglepődött, amikor a megépítése után a 25 láb hosszú monstrum 1,2 tonnát nyomott. Ez sem könnyítette meg az alkotók dolgát, ugyanis olyan, megfelelő hosszúságú szakaszt kellett keresniük a forgatásra, ahol az óceán 35 láb mély.

Az ok, amiért Spielberg kapta meg a rendezés lehetőségét

A film producerei, Richard D. Zanuck és David Brown  nagy rajongói voltak Spielberg Párbaj című filmjének, és úgy vélték, mivel a produkció tematikája hasonlít a Cápáéra, Spielberg pedig kellő tapasztalatot szerzett a mechanikus makettek terén, így ő lesz a tökéletes választás. Nem nyúltak mellé!

Miért nem Spielberg forgatta a film legfontosabb jelenetét?

Hogy melyik a legikonikusabb vagy leglényegesebb jelenete a filmnek, arról hosszan lehetne vitázni, de a történet szempontjából a csúcspont mégis az, amikor a főhősök felrobbantják a cápát. Ezt a jelenetet azonban nem Spielberg forgatta, ugyanis az elhúzódó forgatás miatt a rendező eddigre már visszatért Los Angelesbe, hogy hozzálásson az utómunkálatokhoz.