Kétség sem férhet hozzá, hogy a XXI. század aktuális mozis trendjét a szuperhősök jelentik. Tetszik, nem tetszik, ez van. Lehet szeretni a szuperhős-mozikat és lehet utálni őket, szerencsére ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. Mégis, amikor egy Oscar-díjas rendező kezd el arról beszélni, hogy szerinte a szuperhősmozi kulturális népirtás, nem meglepő, ha az egyik érintett visszaszól.

Nagyjából így lehetne összefoglalni azt a szájkaratét, ami még 2014-ben indult azzal, hogy az Oscar-díjas Alejandro González Iñárritu az akkor éppen aktuális filmjét, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)-t reklámozta és szóba hozta a szuperhősfilmeket. Elég éles kritikát fogalmazott meg velük kapcsolatban, miszerint szerinte ezek csupán a kulturális népirtás eszközei. A nézők pedig el vannak ájulva a látványos robbanásoktól és más „szarságoktól”, amelyek semmit sem jelentenek az emberi lét élményéről.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy az egyik érintett reagáljon e kritikára. Az illető Robert Downey Jr. volt, aki 2015-ben a Bosszúállók: Ultron koraa című filmjét reklámozta, amikor epésen visszaszólt a rendezőnek: Egy spanyol anyanyelvű ember, aki össze tud rakni egy olyan kifejezést, mint a kulturális népirtás, ezzel is csak azt mutatja meg, mennyire okos.

Mindennek már hét éve, de a jelek szerint a rendező még mindig zabos e replika kapcsán. Most épp a Netflixre készült Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája című filmjét reklámozta, amikor szóba került ez a kis csörte közte és Robert Downey Jr. között. Arról beszélt, hogy ez a megjegyzés azt sugallta, hogy ha dán vagy svéd lenne, akkor filozofikusnak tartanák, de mivel mexikói és mégis kimond dolgokat, máris nagyképűnek tartják.

Majd egy picit el is mélyült a szuperhősök témakörében, eleve megkérdőjelezve a szuperhős kifejezés értelmét is. Mert, mint mondja „ez egy félrevezető fogalom, aztán ahogy az erőszakot alkalmazzák rá, az teljesen jobboldali. Ha megfigyeled a legtöbb ilyen film mentalitását, akkor valójában olyan emberekről szól, akik gazdagok, akiknek hatalom van a kezében, akik jót tesznek és elpusztítják a gonoszt.”

Kíváncsian várjuk, hogy Robert Downey Jr.-nak mi erről a véleménye.