Giovanni Arpino 'Il buio e il miele' című művének adaptációja, az 1992-ben bemutatott Egy asszony illata sok szempontból volt emlékezetes alkotás. A filmet 4 kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből végül egyet szerzett meg Al Pacino kiváló alakítása révén. Bár az színészt azóta számtalan filmben láthattuk, máig Frank Slade szerepe az egyetlen, melyért elnyerte az Akadémia aranyszobrát. Bár ez kétségkívül örök emlék marad Pacino számára, kevésen múlt, hogy a forgatás ne torkolljon tragédiába. Kult rovatunk friss cikkében a szóban forgó eset körülményeit mutatjuk be.

Minden kultikus filmnek megvan a maga története, mely általában rávilágít arra, hogy néha milyen apróságokon múlik a siker, és nincs ez másként az Egy asszony illata kapcsán sem. A szerepért Oscar-díjjal kitüntetett  Al Pacino például nem is az első választás volt a vak hadnagy karakterére. Az alkotók ugyanis eredetileg Jack Nicholsont szemelték ki, aki a forgatókönyv elolvasása után passzolta a lehetőséget. Azt, hogy milyen lett volna a film vele, sosem tudjuk meg, mindenesetre az 1992-es egy kimondottan erős év volt a számára, ugyanis olyan produkciókban tűnt fel, mint a Zűrös manus, a Hoffa és az  Egy becsületbeli ügy. Ezt követően került a képbe Pacino, aki örömmel mondott igent a felkérésre.

Hogy még hitelesebben alakíthassa Frank Slade-et, a szakemberek hónapokon keresztül dolgoztak azon, hogy ennek megfelelő kontaktlencsét készítsenek a színész számára. Azonban hiába a sok munka, a színész végül egyetlen jelenetben sem használta őket, ugyanis aggályok merültek fel annak kapcsán, hogy azok túlságosan megviselnék a szemeit. Csakhogy még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is vannak helyzetek, melyekre nem lehet felkészülni.

"Nem figyelsz a szemeidre, és egyszerűen a megfelelő állapotba kerülsz" - válaszolta Pacino Larry King kérdésére, aki a módszeréről faggatta. "Ami azt illeti, volt egy szemsérülésem a forgatás alatt, mivel belezuhantam egy bokorba. A legrosszabb fajta sérülés az, amikor egy dara fa beleáll a szaruhártyádba. Egyszerűen beleragadt. Ez is elég veszélyes tud lenni" - derült ki a nyilatkozatból.

Szerencsére a színész végül ép bőrrel megúszta a forgatást, és ma már csak távoli emlékként tekint vissza a dologra, melyet valószínűleg még jobban elhalványít első és egyetlen Oscar-díjának csillogása.