Egy éve hunyt el Angela Lansbury: 10 meglepő érdekesség az ikonikus színésznőről

Egy évvel ezelőtt hunyt el Angela Lansbury, aki több mint hét évtizeden át szórakoztatta a közönséget a színpadon és a képernyőn egyaránt. A színésznő 96 éves korában hunyt el. Nagy-Britannia egyik legsikeresebb színésznőjeként hivatkoztak rá már élete során is, a showbizniszben eltöltött 77 évvel pedig csakugyan kiérdemelte ezt a címet. Alábbi cikkünkkel az ő emléke előtt tisztelgünk.

1. Igazi világpolgár

Lansbury nem egy, nem kettő, hanem három állampolgársággal rendelkezik. Útlevelében Anglia (születési helye), Írország (édesanyja szülőföldje) és az Egyesült Államok (fogadott hazája) szerepel, mint otthona.

2. Édesapja halála

Lansbury első szikrája a színészet iránti érdeklődésnek kilencéves korában, édesapja gyomorrákban bekövetkezett halála után pattant ki, így a színészet vált a gyász feldolgozásává. Lansbury 2014-ben elárulta, hogy az apja halála "élete meghatározó pillanata volt. Sem előtte, sem azóta semmi nem érintette meg ennyire mélyen".

3. A második világháború

1940-ben Lansbury kénytelen volt elmenekülni Angliából az édesanyjával és két testvérével a blitzkrieg idején. A család az Egyesült Államokba költözött, ahol Lansbury végül New Yorkban tanult színészetet.

4. Kezdők szerencséje?

Lansburynek sosem kellett a kudarccal szembenéznie, miután 1942-ben szerződést kötött az MGM-mel, azonnal munkát kapott, az 1944-es Gázlángért Oscar-jelölést kapott. A forgatás idején mindössze 17 éves Lansbury Ingrid Bergman és Joseph Cotten mellett dolgozhatott.

5. Egy szoros barátság

Lansbury az Öreglányok sztárját, Bea Arthurt tartotta az egyik legjobb barátnőjének. A páros először az 1966-os Mame színpadi produkcióban találkozott, amelyben mindketten szerepeltek.

6. Mégsem ő játszotta volna a Gyilkos sorok főszerepét?

Szinte lehetetlen elképzelni, hogy valaki más játssza Jessica Fletchert, mint Lansbury, de kiderült, hogy nem a színésznő volt az első választás a leghíresebb szerepére. Az All in the Family sztárjának, Jean Stapletonnak eredetileg felajánlották a szerepet, de ő visszautasította, és egyes hírek szerint Doris Day is visszautasította a szerepet.

7. Egy Guiness Rekord

A rekord szerint Fletcher karaktere "265 epizódon és négy egész estés filmben nyomozott bűntények után", és megjegyzi, hogy bár Miss Marple, Agatha Christie híres detektívje, Agatha Christie különböző televíziós szereplésekben összesen több évet töltött képernyős karakterként, "kevesebb kisképernyős ügye volt".

8. Ugyan kinek kell az az Emmy-díj…

Lansbury tartja a legtöbb “Emmy-veszteség” különösnek mondható rekordját, 18 jelölést kapott 33 év alatt, ugyanakkor egyszer sem nyert. Mégis, ami Lansburynek hiányzik az Emmy-díjakból, azt bőven pótolja a Tony-díjakban. Ugyanis nem csak öt Tonyt nyert, amivel a második legtöbb díjat elnyert előadóművésznő , hanem négy Tony-díjjal ő tartja a Guinness-rekordot.

9.Egy igazi úrihölgy

Lansbury 1994-ben a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta, majd a 2014-es újévi kitüntetéseken a színjátszás, a jótékonysági munka és a Windsori Kastélyban végzett jótékonysági tevékenységéért a Brit Birodalom Rendjének Dame parancsnokává (DBE) léptették elő, ezt az elismerést Judi Dench és Maggie Smith is megkapta.

10. Egy szerelmi történet

Miután első házassága (19 évesen) hét hónapon belül véget ért, Lansbury megtalálta élete szerelmét: Peter Shaw brit színészt és producert. Shaw az Egyesült Államokba költözött, miután a háború alatt a brit hadseregben szolgált, és akkor találkoztak, amikor mindketten az MGM-nél dolgoztak. Együtt maradtak egészen a férfi 84 éves korában, szívelégtelenségben bekövetkezett haláláig.