Egy magyar rendező is zsűrielnök lesz az idei Cannes-i filmfesztiválon

A következő hónapban veszi kezdetét a 76. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos programjában szereplő Cinef válogatás nemzetközi zsűrijében Enyedi Ildikó elnököl majd.

A kategóriában rövidfilmek és az egyes főiskolák kiemelkedő alkotásai kapnak helyet. A rendezvény hivatalos közleményében a “kortárs magyar filmművészet mint egyik nagyformátumú alkotójára” hivatkozik Enyedi Ildikóra, akinek első filmje, az 1989-ben bemutatott Az én XX. századom elnyerte az Arany Kamera-díjat, 2021-ben pedig A feleségem története is szerepelt a fesztivál hivatalos programjában.

Enyedi Ildikó pedig elmondta, hogy szeretné minden támogatásáról biztosítani a fiatal filmeseket, így azt reméli, hogy a beválogatás további önbizalmat ad majd számukra a munkájuk folytatásában.

A zsűri további tagjai közé tartozik Ana Lily Amirpour iráni-amerikai forgatókönyvíró, Charlotte Le Bon kanadai színésznő, Karidja Touré francia színésznő és Shlomi Elkabetz izraeli rendező.

A díj átadására a fesztivál záróünnepségén kerül sor, az 76. cannes-i filmfesztivált május 16 és 27. között kerül megrendezésére.