Ettől a 8 paranoiás thrillertől ledobod az ékszíjat

Az egyik legősibb félelem az, hogy valaki minden mozdulatodat figyeli, csendben behatol a magánéletedbe, miközben készül a lecsapásra. Ez a rettegés elevenedik meg a Valaki figyel című filmben is. Chloe Okuno, aki a filmet írta, tökéletes személy volt arra, hogy segítsen minden idők legjobb paranoid thrillereit tartalmazó listájának összeállításában. Elmondta, miért jelent számára inspirációt a műfaj:

"Ezek a választások mind eléggé különbözőek" - mondta Okuno - "Különösen a Watcher, de bármelyik film esetében, ami engem a paranoia műfajához vonz, az az, hogy talán minden más műfajnál jobban használod azokat az eszközöket, amelyekkel filmkészítőként rendelkezel, hogy megmutasd a közönségnek, mi a karaktered bensője. Minden film ezt teszi valamilyen mértékben, de ez a filmekben inkább a párbeszédek, mint a zene, a fényképezés és a hangok révén jön át. Képes vagy megfesteni ezt a képet arról, hogy mi zajlik valakiben, és ezt feszültté és ijesztővé teszed. Minden filmkészítő másképp közelíti meg ezt." 

#8

78 A lakó  (1976)

(2)

dráma | thriller

A lakó című thrillerben a gátlásos hivatalnok Trelkovsky Párizsban kibérel egy kis lakást, aminek az előző lakója öngyilkos lett. A ház tele van fura lakókkal és a férfi... több»

A hátborzongató, lepukkant párizsi lakás, ami még mindig viszonylag normálisnak és földhözragadtnak tűnik. Ahogy a film előrehalad, az egész szobát másképp látjuk. A városi élet egyfajta paranoiát kelt. Roman Polanski egy olyan rendező, aki képes megmutatni egy ember paranoiáját és azt, hogy mit érez, úgy, hogy a nézők úgy érzik, mintha egy ismeretlen jelenlét helyében lennének, aki figyeli őket, mint a szomszédok a Rosemary gyermekében például. Van ez az érzés, hogy van egy ismeretlen személy, aki minden pillanatban a középpontban van, ezért te lépsz a helyére. Ez nyilvánvalóan nem egy szó szerinti nézőpont, hanem inkább egy érzés.
#7

69 Valami követ  (2014)

(63) (15)

horror | misztikus | thriller

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után... több»

Valószínűleg ez az egyik olyan film, amely elindította azt, amit ma az art house horror, az "emelkedett műfaj", vagy bármi is legyen az általad preferált kifejezés, reneszánszának tekintünk. Először is, egyszerűen gyönyörű. A rendezőre Gregory Crewdson fotós volt nagy hatással valószínűleg. A fotózás módja, a Steadicam használata és az alapvető koncepció, ami olyan egyszerű, de olyan ijesztő: ez a kifejezéstelen személy a távolban lassan közeledik feléd. Ez a Michael Myers-effektus: a természet ereje, szinte a halál megjelenítése. Az emberek a Valami követet inkább a nemi betegségek metaforájaként értelmezik, de olvasható úgy is, hogy ez inkább a felnőtté válás metaforája, ahol a halál szó szerint közeledik feléd. Megállíthatatlan, soha nem menekülhetsz előle. Ez a fiatalság durva ébredése és a halandósággal való megbékélés.
#6

71 Halál a hídon  (1981)

(3) (9)

misztikus | thriller

Jack hangmérnökként dolgozik a filmgyárban, a munkája megszállottja. Egyik éjszaka mezei kirándulásra indul, hogy magnóra vegye a szél fütyülését egy készülő horrorfilmhez.... több»

Nagyon szórakoztató. Ez az egyik olyan De Palma film, ami bizonyos pontokon olyan, mint egy giallo film. Őrült módon használja a színeket, és néha ezt az egész piros-fehér-kék dolgot, és a végén ott van az a jelenet a tűzijátékkal és az Amerikának szentelt felvonulással. A filmben történnek olyan dolgok, amelyek, még ha nem is nagyon nyíltan, de úgy olvashatóak ki, mint egy történet Amerika korrupciójáról a politikával a középpontban. De ugyanakkor, mindezzel vegyítve, ez még mindig egy igazán mocskos De Palma film. Persze, még mindig egy olyan jelenettel kell kezdenie, amelyben egy gyilkos meztelen nőket üldöz, de ez egy metakommentár, mert a filmkészítés folyamatáról szól. Elragadó, mert egy kicsit kusza kombinációja a sok különböző ötletnek és gondolatnak ebben az egy történetben. Egyszerűen csiklandozó.
#5

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Ez egy vicces Kubrick-film. A központi történet, amely maga a gondolat, hogy egy férfit a felesége hűtlensége a teljes őrületbe taszít. Nagyon jól mutatja be a férfi egó törékenységét, és azt, hogy a feleség hűtlenségének már a gondolata - de még a ténye sem - hogyan taszítja a paranoiás nyúlüregbe. Nyilvánvaló, hogy nagyon sok film és nagyon sok filmkészítő, megpróbálta valamikor feltárni a gazdag titkos társaságok gondolatát. A Kubrick által megalkotott képi világ, ahogy ezek az emberek ebben az óriási házban maszkban vannak... Biztos vagyok benne, hogy már a film előtt is megvolt a helye a művészetben, de úgy tűnik, hogy ő alkotta meg a jelenleg elfogadott elképzelésünket arról, hogy hogyan néznek ki a gazdag titkos társaságok. 
#4

77 A láthatatlan ember  (2020)

(53) (12)

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Amikor Cecilia Kass (Elizabeth Moss) rájön, hogy a férfival, akivel kapcsolatban él, nincs minden rendben, már késő a szakításhoz. Megunva párja zsarnokoskodó, agresszív... több»

A koncepció tisztasága és egyszerűsége nagyon jól működik. Néha a régi Universal Monsters filmeknél azt gondolod: "Hogyan érhetnéd el, hogy az emberek törődjenek velük?". Hogyan frissítsük fel őket?" Ezt a kérdést mindig felteszik a vezetők. Néha az emberek kiforgatják ezt a kérdést, és megpróbálják úgy aktualizálni, hogy az a mai kornak szóljon, de látszik, hogy milyen erőfeszítéseket tettek érte. Ez a film tökéletesen ötvözte ezt a gazembert és valami nagyon is aktuális, de sajnos örök problémát is: a visszaéléseket. A családon belüli erőszak és a gondolat, hogy a bántalmazó láthatatlan, annyira borzasztó, és ezt tökéletesen kivitelezték. Ez egy igazán elképesztő modern történet a gaslightingról (pszichés bántalmazásról). És persze imádjuk Elisabeth Moss-t. Ő most is csodálatos.
#3

63 Az ajándék  (2015)

(46) (1)

dráma | misztikus | thriller

Netflix

Simon (Jason Bateman) és felesége (Rebecca Hall), Robyn megpróbálja helyreállítani zátonyra futott kapcsolatukat, azonban életükre komoly fenyegetést jelent a férfi egy régi... több»

Lehet, hogy ez mostanában egy kicsit változik, de amikor Az ajándék megjelent, még nem volt túl sok felnőtt pszichológiai thriller. Ez a film nagyon, nagyon jól van megrendezve. Hihetetlenül jó a szereposztása. Rebecca Hall egy horror ikon. De Joel Edgerton nagyon jó munkát végzett abban, hogy bemutatott egy képet a felső középosztálybeli életről és egy olyan emberről, akinek gyönyörű otthona van - ez gyakran előfordul a pszichológiai thrillerekben -, és a horror abban a gondolatban rejlik, hogy ezt a képet olyan könnyen fel lehet rúgni. És az Ajándékban ez a zavar a házon belülről és kívülről is érkezik. Joel Edgerton annyira jó és hátborzongató, de egyben szimpatikus is, mint ez a zaklató. Egy adott pillanatban, ahogy Rebecca Hallon keresztül átéljük, egy részünk valahogy kedveli őt, de egy másik részünk tudja, hogy itt valami baljóslatú dolog van. De ez párosul azzal a felismeréssel, hogy még a saját férjében (Jason Bateman) sem bízhat, abban, akit a legjobban ismer. Szóval e két dolog között vergődik. Már az is nagyon hatásos, hogy látjuk, ahogy ezt végigjárja, és úgy érzi, hogy szó szerint sehol sincs biztonságban.
#2

69 Klute  (1971)

(1) (2)

krimi | misztikus | thriller

A Klute című film a szófukar, magányos magándetektív, John Klute egy esetét meséli el. A férfi egy gyilkossági ügy révén megismerkedik a csinos prostituálttal, Bree... több»

Jane Fonda alakítása egyszerűen hihetetlen. Ez egy olyan színészi stílus, amit már nem nagyon látni. Olyan természetességgel játszik ebben a filmben. Nem titok, hogy Hollywood nem feltétlenül jó a szexmunkások ábrázolásában. Ő ebben a filmben gazdag, árnyalt ábrázolást adott. Egy nő, akinek már a kezdetektől fogva látjuk az életét modellként és színésznőként - tárgyiasítva és leértékelve. A szexmunka egy módja annak, hogy visszaszerezze az irányítást. Ez egy nagyon érdekes karaktertanulmány erről a nőről. Egyúttal egy remek paranoid thriller is. A zenéje - nagyon hátborzongató és furcsa. Gordon Willis fényképezése olyan érzést kelt, mintha ezeket az embereket távolról figyelnénk. Klute szemszögéből látjuk a történetet, de Bree és Jane Fonda mellett minket is átjár a paranoia. Ez egyszerűen zseniális.
#1

87 Perfect Blue  (1997)

(7) (2)

animáció | horror | misztikus | thriller

A Perfect Blue című filmben Mima lelkivilágába tekinthetünk be: egy lány, aki többet vállal, mint amennyit lelkileg bír és senki sem támogatja. A lánynak rémisztő látomásai... több»

Egyértelműen az egyik kedvenc zaklatós thriller. Először is, az animáció gyönyörű. Ahogyan Tokiót és a városi környezetet ábrázolták, az nagyon nyomasztó. Vannak jelenetek, amelyekben Mima egy metrószerelvényen ül, körülvéve emberekkel, de mindezek közepette érezni a magányát is. Satoshi Kon rendező remekül tudta ábrázolni a főszereplő lány tárgyiasítását. A lány egy japán popegyüttesben játszik, majd színésznővé válik. Van ez a nagyon kellemetlen érzés, hogy szexuálisan tárgyiasítják őt, de ez egyfajta metszéspontja annak, hogy mi magunk is megfigyeljük őt, mint a zaklató, aki figyeli őt. Nagyon okosan elmosódnak a határok, és egyértelműen hatással van más filmekre, mint például a Fekete hattyú.