Jim Carrey két legnagyobb sikere – és nem feltétlenül legnagyobb alakítása – az Ace Ventura - Állati nyomozó és A maszk volt, mindkettő meghatározó komédiái a ’90-es éveknek. Carrey ekkoriban élte igazi virágkorát, amely sajnos a 2000-es évekre már nem nagyon tartott ki. Hasonlóan nagy sikereket már nem is ért el, de talán a jövő fényesebb lehet a színész számára. De lesz-e valaha A Maszk 2?

Jim Carrey erre némileg diplomatikus, de tulajdonképpen korrekt választ adott a közelmúltban. Elmondása szerint nem nagyon hisz a folytatásfilmekben (nem is volt neki túl sok belőle), de tisztában van vele, hogy napjainkban nagy divatja van ezeknek. Viszont nem akarja újra eljátszani Stanley Ipkiss karakterét csak azért, hogy újra eljátssza. Csak és kizárólag akkor bújna újra a kissé esetleg bankár bőrébe, ha egy igazi látnok filmkészítő karolná fel a projektet.

Hogy kire gondolt e látnok filmkészítő alatt, azt már nem árulta el, de a lényeg, hogy nem bólintana rá akárki kedvéért a visszatérésre. Ez azért egy picit szomorú, mert az elmúlt hónapokban újra erősen lábra kaptak olyan pletykák, hogy a Warner Bros. komolyan tervezi a második rész elkészítését. Ehhez képest hivatalos bejelenésre egyelőre nem került sor, és most Carrey szavaiból is az cseng ki, hogy ha lesz is valami a dologból, arra még bizony várnunk kell egy jó ideig.

A maszk 1994-ben került a mozikba és hatalmas sikert aratott világszerte mind a kritikusoknál, mind a kasszáknál. A mindössze 23 millió dollárból összehozott vígjáték végül 350 milliónál is többet hozott a konyhára. A történet egy kétbalkezes bankárról szólt, aki talált egy mágikus maszkot, amelyben Loki szelleme lakott. Amikor felvette, egy mindenre képes, kissé őrült figurává változott, aki gátlások nélkül bármit megtehetett. Ez persze hamar komoly – de vicces – kalamajkába sodorta hősünket.

2005-ben készült ugyan hozzá egy kvázi folytatásfilm A Maszk 2 - A Maszk fia címmel, de Carrey nélkül, és nagyjából szóra sem érdemes. Reméljük, ha egyszer tényleg elkészül egy második rész, abban Jim Carrey is visszatér.

Mindenesetre, ha nosztalgiáznál, lesd meg a fenti galériánkat, ahol mutatunk néhány ritkán látott fotót a film forgatásáról.

85 A maszk  (1994)

fantasy | krimi | vígjáték

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) nem a legszerencsésebb figura, sőt. Az ügyetlen és esendő banki alkalmazott szürke és eseménytelen életet él, amit kutyájával, Milow-val oszt meg. Egy... több»