84 Fargo  (1996)

A Joel és Ethan Coen 1996-os alkotása, a Fargo a bemutatását követően instant klasszikus lett, és bár nem csak a nézők, de a kritikusok körében is hatalmas sikert aratott, vitatott körülmények között vesztett az Oscaron. A filmet két kategóriában tüntette ki az Akadémia (legjobb női főszereplő - Frances McDormand, legjobb forgatókönyv), de a nagy kategóriákban alulmaradt Az angol beteggel szemben.

A sikerre mindenesetre nagy szüksége volt a testvérpárosnak, ugyanis előző filmjük, A nagy ugrás hatalmas bukás volt, és a Fargo a fivérek akár a süllyesztőben is eltűnhettek volna. Elsősorban azért, mert az eredeti tervek szerint előbb A nagy Lebowskit forgatták volna le, ami ugyan szintén kultikus státuszra tett szert, azonban eléggé leszerepelt a mozipénztáraknál. Két bukás pedig jó eséllyel megpecsételte volt Coenék sorsát. Szerencsére azonban nem így történt, kult rovatunkban pedig most a filmet övező számos legenda közül az egyik, ha nem a legérdekesebb történetet tárjuk fel.

Mi köze egy japán nő 2001-ben elkövetett öngyilkosságának a filmhez? Íme, az igaz történet!

A 2014-es díjnyertes függetlenfilm, a Kumiko, the Treasure Hunter története laza szálakon kapcsolódik Takako Konishi városi legendájához, mely egy fantáziadús rendőrnek köszönhetően a Fargoval is összefüggésbe került.

2001-ben az amerikai sajtót ugyanis bejárta a hír, hogy Konishi Tokióból Bismarckba, majd Fargóba utazott, hogy felkutassa a filmben a Carl Showalter (Steve Buscemi) által elrejtett, pénzzel teli bőröndöt. A hír szerint a nő a semmi közepén halálra fagyott, miközben a tetemes összeget rejtő táska után kutatott.

Bár a történet valóban lebilincselőnek hangzik, mégsem igaz, és az egész alapja egy helyi rendőr elbeszélése, aki csak egy izgalmas sztorit akart. A valóság ennél sokkal drámaiabb és elkeserítőbb volt: ugyanis, mint kiderült, a nő azért utazott Fargóba, hogy öngyilkosságot kövessen el egykori szerelme szülővárosában.

A Coen fivérek a Fargo elején azt állítják, hogy filmjük igaz történet alapján készült, azonban, akárcsak a fantáziadús rendőr sztorijáról is kiderült, hogy nem éppen felel meg a valóságnak. De, végülis, így születnek a legendák, a testvérpár pedig az elmúlt húsz évben is gondoskodott arról, hogy filmjeikkel újra és újra a figyelem középpontjába kerüljenek.