Gyermekmolesztálás miatt 8 év börtönre ítélték a Filmakadémia tagját, Jeffrey Coopert A kép forrása: The Wrap

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték Jeffrey Coopert, miután tavaly májusban háromrendbeli gyermekmolesztálás gyanújával vád alá helyezték.

A nagy szakmai elismerésnek örvendő hangmérnököt és stúdiótervezőt, aki egyúttal Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia is, 2018-ban tartóztatták le, miután azzal vádolták, hogy két kiskorú lánnyal folytatott szexuális viszonyt. Ez a viszony az egyikkel 2005 és 2007, a másikkal pedig 2012 és 2016 között állt fenn.

A most 28 éves áldozat a tárgyalás folyamán elmondta, hogy Cooper barátságot alakított ki vele, így osztozott a zene és a színház iránti érdeklődésében, mielőtt 2006-ban, 12-13 éves korában molesztálta őt az alagsori hangstúdiójában.

“Több mint egy évtizeddel később is még mindig kísért engem mindaz, ami történt. Erősnek kellene éreznem magam, azonban ehelyett undorítónak érzem magam. Tényleg próbálok nem gondolni rá” - mondta az áldozat a vallomásában.

Cooper több hollywoodi stúdió és szervezet számára tervezett színházakat és munkaterületeket, köztük egy 600 férőhelyes színházat az Emmy-nek otthont adó Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia, valamint a Lucasfilm és a Warner Bros. számára. 

Az Akadémia a The Wrap magazinnak adott közleményében azt írja, hogy "tudomást szerzett az állítólagos visszataszító viselkedésről, és az ügyet a magatartási normáinknak és a kaliforniai nonprofit társasági törvény szerinti megfelelő eljárás követelményeinek megfelelően fogja kezelni”.

Az Akadémia igazgatótanácsa várhatóan augusztus elején ül össze, hogy döntsön a Cooperrel szembeni fegyelmi intézkedésekről. Az intézmény korábban szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak miatt Harvey Weinsteint, Bill Cosbyt és Roman Polanskit zárta ki a tagságából.