James Earl Jones átadta ikonikus Darth Vader hangjának jogait egy új AI (mesterséges intelligencia) technológiának.

A 91 éves férfi 1977 óta hangja a Star Wars ikonikus gonosztevőjének, legutóbb pedig a Disney+ új sorozatában, az Star Wars: Obi-Wan Kenobi című filmben vállalta el a szerepet, amelyben Ewan McGregor is szerepel.

Ám arról szóltak a hírek, hogy a színész nyugdíjba akar vonulni, és most megerősítést nyertek azok a találgatások, miszerint a Lucasfilm mesterséges intelligenciával helyettesíti Jonest, és az ő hangját használja fel a jövőben.

Úgy tűnik, maga a színész is jóváhagyta a lépést, a fejlett technológia mögött álló emberek szerint még tanácsokat is ad nekik ezzel kapcsolatban. Említette, hogy fontolgatja ennek a bizonyos karakternek a felszámolását - kezdte Matthew Wood alkotó.

"Szóval, hogyan lépjünk tovább?" - mondta a Vanity Fairnek, megosztva, hogy amikor bemutatta Jonesnak a híres hangjának újraalkotásán végzett munkát, a színész beleegyezett abba, hogy az archív hangfelvételeit használják, hogy 'életben tartsák Vadert'.

Wood azt is elmondta, hogy Jonesnak tulajdonítják az új Disney-sorozatban az előadás irányítását, és 'jóindulatú keresztapaként' jellemezte a veterán színész közreműködését. Jones tehát most áldását adta arra, hogy a Respeecher újraalkossa és újra felhasználja a hangját az összes jövőbeli Star Wars-filmben.

Vader az új Obi-Wan Kenobi sorozat harmadik epizódjában tűnik fel, amely a Star Wars előzménytrilógia és az eredeti trilógia eseményei között játszódik.

Jones az évek során többször is kölcsönözte a hangját Vader hangjának, kezdve az 1983-ban befejeződött eredeti trilógiával. A Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja című filmben tért vissza 2005-ben, majd folytatta, hogy a 2019-es Star Wars: Skywalker kora című filmben is ő adja Vader hangját.

Bár Vader hangja azonnal felismerhető, a karakter mozdulatait mindig más színész adta elő a jelmezben. Az új Obi-Wan Kenobi-sorozatban például Vader-t valójában három különböző ember alakítja.

A kaszkadőrök közül Dmitrious Bistrevsky és Tom O'Connell, valamint Hayden Christensen.

Bistrevsky az Instagramon leplezte le a titkot, amit egy rajongónak mondott el kommentben: "Darth Vadert három ember játssza. Mindannyian együtt dolgoztunk, hogy megalkossuk a filmtörténelem legjobb Darth Vaderét. Ez én vagyok, ez Hayden, ez Tom. Mi egy szimbiózisban vagyunk. Mindannyian hozzájárultunk az erősségeinkkel ahhoz, hogy a karaktert a lehető legjobban ábrázoljuk".

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dmitrious Bistrevsky (@demeet2k) által megosztott bejegyzés