Pókember-filmek legújabb reboot szériájával egy generáció ikonjává vált Tom Holland homofób támadások célkeresztjébe került A zsúfolt szoba című sorozat egyik intim jelenete miatt.

!!! Cikkünk innentől SPOILEREKET tartalmaz! Ha még nem láttad a 8. epizódot vagy a sorozatot, akkor csak ennek tudatában olvass tovább!!!

Adhat-e bármi is jogalapot arra a közönségnek, hogy a fiatal színészt a közösségi oldalakon hevesen sértegetni kezdjék? A nagyon egyszerű válasz az, hogy nem. A bővebb válasz Holland épp futó sorozatában rejlik.

A zsúfolt szoba nyolcadik epizódjában a brit sztár egy - részben -  meleg karaktert alakít. Pontosabban egy olyan, többszörösszemélyiség-zavarban szenvedő embert, akinek egyik alteregója egy fiatal nő, a Sasha Lane által megszemélyesített Ariana. Amikor Holland karaktere, Danny (Danny egyébként a "gazdatest", benne élnek az alteregók) épp Arianaként funkcionál, van szexuális élete. Csak a sorozat előrehaladtával tudjuk meg, hogy Ariana valójában csak Danny pszichéjének egyik kivetülése.

Tehát meglehet, hogy - legalábbis egy időre - letette a Pókember jelmezt, de Tom Holland nem vesztette el kedvét a kihívások iránt. Legújabb projektjében, az Apple TV+-on elérhető minisorozatban Danny Sullivant alakítja, akit a 24 személyiségéről ismert bűnöző, Billy Milligan ihletett.

A kritikusok véleményei megoszlottak a sorozatról, de a szerep ennek ellenére lehetővé tette a 27 éves színész számára, hogy kibővítse színészi repertoárját. Az alakítása sokkal sötétebb és összetettebb a megszokottnál. Eddig A zsúfolt szoba sajnos meglehetősen észrevétlen maradt, ezen változtatott - bár cseppet sem a megfelelő módon - a nyolcadik epizód körüli felháborodás és cyberbullying, ami a közösségi médiában beindult.

Az egyik jelenetben Tom Holland megtestesíti női alteregóját ( a fentebb említett Ariana) és egy bár vécéjében szenvedélyesen szeretkezik egy férfival. Egy másik jelenetben pedig orális szexet is végez.  Ennyi kellett ahhoz, hogy lángra lobbant a világháló. Természetesen a jelenetekből ezúttal sem látszik semmivel sem több - sőt - , mint egy hasonló jelenetsorból heteroszexuális intim viszony ábrázolása során. Az alkotók csupán a sejtetés eszközeivel éltek.

A reakciók, amelyek többsége heves és nyíltan homofób volt, bírálták a sztárt, amiért szerintük bemocskolta a Stan Lee által megalkotott ikonikus szuperhős "becsületét".

"Tom Hollandnak minél hamarabb vissza kell adnia a Pókember jelmezét" - állt az egyik - sokadik - tweetben. Egy másik felhasználó, aki tagadta a homofóbiát, azt írta: "Ha Pókember vagy, akkor meg kell őrizned az imidzsedet, nem mehetsz más filmekben k*rválkodni." - Öhm...köszönjük, "ülj le fiam, egyes" kategóriájúan primitív megnyilvánulás.

A közösségi háló tele van hasonló üzenetekkel, amelyek a színészi szakma alapelveinek megvetéséről tanúskodnak. Tényleg korlátozni kell egy színész képességeit, hogy ne sértse meg a közönség egy részét?

"Mindenesetre Tobey Maguire és Andrew Garfield nem adnak Tom Holland csalásának" - írja az egyik felhasználó, aki minden bizonnyal nincs tisztában azzal, hogy a másik két Pókember-színész korábban szintén játszott már meleg karaktereket: Tobey Maguire a Wonder boys - Pokoli hétvége című filmben, míg Andrew Garfield a Broadwayn az Angyalok Amerikában című sorozat színdarab változatában.

Ezek a támadások rávilágítanak a rendszerszintű homofóbiára, amely továbbra is fennáll. Még ma is sok hollywoodi színész - többségük férfi - nem hajlandó meleg férfiakat játszani, mert félnek a visszatetszéstől. Szerencsére a felháborodott üzeneteket ellensúlyozzák más internetezők, akik nem haboznak kigúnyolni a homofób kritikusokat.

A különösen megterhelő sorozat forgatása után egyébként Tom Holland tudatta, hogy egy év szünetet szeretne tartani a színészkedésben. Az Entertainment Weeklynek adott interjújában így nyilatkozott: "Most szabadságra megyek, és ez a sorozat nehézségeinek köszönhető. Alig várom, hogy lássam, mi történik. Úgy érzem, hogy nem volt hiábavaló a kemény munka."

dráma | életrajzi | krimi

1979 nyarán Manhattanben egy fiatalembert letartóztatnak egy sokkoló bűncselekmény miatt. Egy nyomozónak meg kell oldania a rejtélyt, mielőtt az igazi bűnöző újra lecsap. több»