Íme a Magyar Mozgókép Díj főbb kategóriáinak jelöltjei

Immár publikus, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli a Magyar Mozgókép Díjakra.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre , a Toxikoma , a Hab, az Így vagy tökéletesés a Hasadék versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Horvát Lili, Herendi Gábor, Dombrovszky Linda, Felméri Cecília és Nagy Dénes a legjobb rendező díj öt nevezettje.

A legjobb női főszereplő díjáért Kerekes Vica, Stork Natasa, Gubás Gabi, Béres Márta és Hámori Ildikó száll versenybe, míg Gáspár Tibor, Fekete Ernő, Molnár Áron, Molnár Levente és Bán János közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő. Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, Balatonfüreden.

A Magyar Filmakadémia Egyesület szekcióiból delegált zsűri hosszas egyeztetés és vita után választotta ki, hogy a
kategóriákban melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagjai közül választott zsűri dönt majd a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, Balatonfüreden. Ott derül majd ki, hogy kik kapják a 20 kategóriában kiosztandó Magyar Mozgókép Díjakat.