Több, mint negyven éve, hogy elhunyt Hollywood egyik ikonja, akiért világszerte milliók rajongtak és akinek a nevét tényleg mindenhol ismerték. Ingrid Bergman 67 éves korában hunyt el otthonában, ironikus módon pont a születésnapján. A legendás színésznő számtalan moziklasszikusban megcsillogtatta tehetségét, szépségéért is milliók irigyelték. De életéért már kevesebben lennének irigyek rá.

Már gyerekkorában is érték tragédiák

Ingrid Bergman 1915-ben született Stockholmban. Édesanyjára nem nagyon emlékezhetett, hiszen mindössze két éves volt, amikor elveszítette őt. Ettől kezdve édesapja nevelte, de ő is elhunyt, amikor a színésznő még csupán tizenhárom éves volt. Testvéreit sosem ismerhette meg, ugyanis mindkét bátyja még azelőtt meghalt, hogy ő megszületett volna. Apja halála mélyen megviselte és később úgy fogalmazott, hogy ezek a tragédiák olyan fájdalmat okoztak benne, amelyről sokáig nem is tudott. Később rokonokhoz került (de nagynénje is elhunyt alig fél évvel azután, hogy magához vette), ekkoriban kezdett a színészet felé fordulni, holott édesapja kezdettől fogva operaénekesnőnek szánta.

Megérkezés Hollywoodba

Az 1930-as években még a svéd filmipar ifjú csillagaként szerepelt számos alkotásban. Végül a nemzetközi hírnevet egy 1939-es mozi, az Intermezzo főszerepe hozta el neki. Innen egyenes út vezetett Hollywoodba, ahol alig néhány évvel később, 1942-ben a filmtörténelem egyik leghíresebb filmjében kapott főszerepet, ez volt a Casablanca, amelyben Humphrey Bogart volt a partnere.

Ettől kezdve még a ’40-es években olyan filmekben láthatták a rajongók, mint az Akiért a harang szól szól, a Gázláng vagy a Forgószél.

Egy botrányos szerelem

Ingrid Bergman 1949-ben ismerkedett meg Roberto Rossellini filmrendezővel, akivel egymásba szerettek. Csakhogy a színésznő ekkor már több mint tíz éve házas volt, sőt, egy kislánya is született már. Új szerelméért viszont mind a férjét, mind a gyermekét képes volt hátrahagyni, amiért nem csak Hollywood, de a közönsége is mélyen elítélte. Hatalmas botrány kerekedett az új románcból, amelyből egyébként három gyermeke is született. Akkora lett a népharag az irányába, hogy hét évre még az országot is el kellett hagynia.

Olasz filmek, majd visszatérés

Nem meglepő, hogy miután Hollywood kivetette magából, olasz férjével visszaköltözött Európába, ahol az olasz filmiparban próbálta meg újra felépíteni a karrierjét. Később, 1956-ban viszont újra visszatérhetett az Egyesült Államokba, ahol leforgatta az Anasztázia című mozit, amiért megkapta második Oscar-díját. Az elsőt 1944-ben az Gázlángért kapta, a harmadikat pedig 1974-ben a Gyilkosság az Orient expresszen moziért.

Eddigre látszólag elfelejtették korábbi botrányát, bár ebben az is közrejátszhatott, hogy ugyanebben az évben vált el Rossellinitől. Egy évvel később, 1957-ben pedig már hozzá is ment harmadik férjéhez, Lars Schmidt színházi producerhez. A következő évtizedekben olyan filmekben szerepelt, mint A kaktusz virága vagy az Őszi szonáta. Utóbbi forgatásán már súlyos beteg volt.

Születésnapján hunyt el

Ingrid Bergman mellrákban hunyt el 1982-ben, éppen a születésnapján. De ezt megelőzően hosszú éveken keresztül küzdött a betegséggel. Utolsó moziszerepe és sokak szerint karrierje legnagyobb alakítása az Őszi szonáta volt. De nem ez volt az utolsó alakítása, ugyanis halála évében még szerepelt az A Woman Called Golda című sorozatban, amelyről sokan azt tartják, hogy a legnehezebb munkája lehetett.