Az Alien-franchise bizarr kulisszák mögötti történetek gyűjteménye. Akadt nem kevés, amelyek miatt Sigourney Weaver majdnem kihagyta a kultikus film három folytatását.

James Cameron azonban elárulta, hogy amikor eredetileg Walter Hill és David Giler, a régi producerek segítségével megírta A bolygó neve: Halált, azt hitte, hogy a színésznő már a folytatásban is szerepel. Bár azt feltételezte, hogy a 20th Century Foxnak opciója van arra, hogy visszahozza őt, és még ragaszkodtak is hozzá, valójában nem ez volt a helyzet. Ez kemény tárgyalásokhoz vezetett, tekintve, hogy Weaver most már abban a helyzetben volt, hogy több pénzt kérhetett, egészen pontosan egymillió dollárt, ami a nyolcvanas évek közepén nem kis aprópénz volt.

Cameron a GQ-nak beszélt arról, hogy milyen nehéz utat kellett bejárnia, hogy Weaver szerződést kapjon a filmekhez, és hogy az ügynökei milyen keményen játszottak. Szerinte a színésznőnek meg kellett volna kapnia, amit az ügynökei kértek, de a 20th Century Fox nem engedett. Ezért elmesélte a történetet, hogyan hazudott Arnold Schwarzenegger ügynökének arról az ötletéről, hogy átírják a forgatókönyvet, és kiveszik Ripley karakterét a filmből. A rendező azt mondta, azért, hogy a Terminátor - A halálosztó színészének új projektjént dolgozzon, jól tudva, hogy a hír eljut Weaverhez és az ügynökéhez, és nyomást gyakorolnak majd a színésznőre, hogy írjon alá az Alienhez, mielőtt feltételezhetően kiírják a filmből.

"Felhívtam Lou Pittet, Arnold ügynökét, és azt mondtam: 'Lou, ezen már túl vagyunk. Úgy döntöttünk, hogy nagyon szeretjük a történetet, a tengerészgyalogosok karaktereit, a világot, amit létrehoztunk, meg mindent. És tényleg átgondoltuk a dolgot, és tényleg nincs szükségünk Sigourney-re" - emlékezett vissza - "Megalkottam ezeket a karaktereket, és a szerzői büszkeségem azt súgja, hogy folytassam, és egyszerűen kivágjuk őt, és kivágjuk a karakterét. Nem fogjuk újra castingolni, én csak átírom. Szóval, ma este elkezdem."

"Nos, hogy volt-e egyáltalán szándékomban ezt tenni? Nem, egyáltalán nem. De történetesen tudom, hogy Lou ugyanannál az ügynökségnél dolgozik, mint Sigourney ügynöke, aki New Yorkban volt. És tudtam, hogy amint letette velem a telefont, felhívta őt, és azt mondta: 'Írja alá Sigourneyt most!'. És tudod mit? Az üzlet 12 órán belül megköttetett. Szóval, soha egy szót sem írtam abból a feltételezett történetből, amiről azt mondtam, hogy meg fogom csinálni, és amit amúgy sem állt szándékomban megírni. Mindenesetre működött a dolog, Sigourney megkapta az egymillió dollárt, és mindenki boldog volt."

Cameron és Weaver a mai napig barátok, hiszen együtt dolgoztak a 2009-es Avatar című nagysikerű filmben, és a színésznő több folytatásban is visszatért az egyik új/fiatal Na'vi karaktert alakítva, miután Dr. Grace Augustine meghalt az első részben. Érdekesség, hogy nem ez lenne az utolsó alkalom, amikor Schwarzenegger neve lazán kapcsolódik az Alien-franchise-hoz, mivel az 1990-es években már próbálkoztak az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen egy korai változatának elkészítésével vele a főszerepben (miután nem tudtak megegyezni a Ragadozó folytatásában való visszatéréséről). 

Szerencsére minden összejött, a film egy rakás pénzt hozott, Weaver pedig megdöbbentő módon Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznőnek a sci-fi akciófilmben nyújtott alakításáért.

horror | sci-fi

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»