79 Jojo Nyuszi  (2019)

Végre a magyarországi mozikba is megérkezett Taika Waititi 6 Oscar-díjra jelölt filmje, a Jojo Nyuszi. Íme 10 érdekesség, amit érdemes tudnod a fergeteges humorú szatíráról! 

Taika Waititi (THOR: RAGNARÖK, VADEMBEREK HAJSZÁJA) író-rendező a tőle megszokott stílusban készítette el humorral és érzelemmel teli új filmjét, a JOJO NYUSZI-t. A második világháború idején a magányos német kisfiú, Jojo elképzelései a világról alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán. Csupán tökkelütött képzeletbeli barátjára, Adolf Hitlerre támaszkodva, Jojo kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját.

A 6 Oscar-díjra jelölt filmet Taika Waititi írta és rendezte (Thor: Ragnarök, Hétköznapi vámpírok), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Thomasin McKenzie-Harcourt és Roman Griffin Davis

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit érdemes tudnod:

  • Taika Waititi a második világháborús Németországot illető anyaggyűjtés során tudatosította, hogy mennyire élénk és haladó volt a korabeli német világ. A rendező ezért olyan filmet akart készíteni, ami eltér a háborús mozik sötét hangulatától. Éppen ezért a Jojo nyuszi egy ünnepélyes, bájos kisvárosban játszódik, ahol látszólag mindenki boldog és divatos öltözéket visel, miközben a felszín alatt a harmadik birodalom hatalma egyre elburjánzik.
  • A film rendezője, Taika Waititi az édesanyjának, és minden egyedülálló szülőnek szánt szerelmeslevélként jellemezte a filmet. "Csak felnőttként és apaként tudatosítottam, hogy a szülők mennyi áldozatot hoznak, nagyon kemény feladat egy gyermek felnevelése" - mondta.
  • Amikor a Gestapo betört Jojo házába, egyetlen perc alatt 31-szer hangzik el a "heil Hitler". Taika Waititi a jelenet kapcsán elmondta, hogy ezzel akarta szemléltetni, mennyire nevetségesek és feleslegesek voltak a nácik protokolljai.
  • A film végén David Bowie "Heroes" című dala hallható, mely egy olyan szerelmespárról szól, akiket elválaszt egymástól a berlini fal.
  • A film egyik jelenetében Adolf Hitler egy amerikai őslakos fejdíszét viseli. Hitlerről köztudott, hogy nagy rajongója volt Karl Maynek, akinek a leghíresebb regényei egy apacs indiánról, Winnetou-ról szóltak.
  • Bár a szereplők végig angolul beszélnek a filmben, az összes, a Jojo nyuszi jelenetiben látható írott és nyomtatott szöveg németül íródott.
  • Taika Waititi már 2011-ben megírta a film forgatókönyvét.
  • Taika Waititi, Scarlett Johansson és Sam Rockwell is jelentős szerepet töltött be a Marvel Moziverzumában. Waititi rendezte a Thor 3-at, és Korgként a saját filmjében, illetve a Bosszúállók: Végjátékban is feltűnt, Johansson Fekete Özvegyet alakította, míg Rockwell a Vasember 2-ben tűnt fel Justin Hammer szerepében.
  • Az Amerikai Filmintézet beválogatta a Jojo nyuszit az év 10 legjobb filmje közé 2019-ben.
  • A film története Christine Leunens "Caging Skies" című könyvén alapszik.

Hazai premierdátum: 2020.01.23.