87 Joker  (2019)

Elég meredek, de kis utánajárással abszolút elfogadhatónak tűnő rajongói elmélet bukkant fel a világhálón a 2019-es megasiker, a Joker kapcsán. A film hatalmasat durrant, többek közt a zseniális rendezésnek, de leginkább Joaquin Phoenix Oscar-díjas alakításának köszönhetően.

A sztori egy súlyos mentális gondokkal küzdő férfiról, Arthur Fleckről szól, aki egyedül gondozza beteg és szintén mentális beteg anyját, miközben bohócnak öltözve próbál némi pénzt keresni. A filmben az ő küzdelmét követhetjük végig, hogy elkerülje a saját elméje káoszba borulását, de nem nagy spoiler: végül nem kerülheti el.

De visszatérve a rajongói elméletre. Eszerint a film rendezője, Todd Phillips ügyesen elrejtett egy visszaszámlálást, amely tulajdonképpen Arthur Fleck elméjének teljes őrületbe esését és vele együtt a város káoszba fordulását vetíti előre. Ezt a visszaszámlálást 9-ről indítja és egy-egy jelenetben vezeti el egészen 0-ig.

9: A film 33. percében Arthur Fleck lelövi a Wayne Enterprises cég három alkalmazottját, akik őt és egy másik utast bántalmaztak a metrón. A három áldozat közül az egyiket a 9. sugárúti megállóban lövi le.

8: A 36. percben a gyilkosság után elmenekül és otthon a szomszéd nőhöz kopog be, aki történetesen a 8B lakásban él.

7: Ugrunk egy picit az időben, a film 1 óra 11. percében láthatjuk, amint Arthur ellopja az Arkham elmegyógyintézetből az anyja kartonját. Menekülés közben többször is láthatjuk, hogy a 7. emeletről fut el.

6: 1 óra 29 percnél pedig már a nyomozók elől menekül, ehhez pedig a metrót veszi segítségül. A 6. vágányon pattan fel a szerelvényre…

5: … amelynek 5-ös számú kocsijában sikerül úgy leráznia a nyomozókat, hogy a már egyre feszültebb tömeg rájuk támad.

4: 1 óra 32 percnél járunk a filmben, amikor Arthur megérkezik Murray Franklin beszélgetős műsorának felvételére. Itt az öltözőben beszélget a műsorvezetővel és a producerrel, a háttérben pedig láthatjuk, hogy a 4B stúdióban vannak (és mellesleg a 404-es öltözőben).

3: Néhány perccel később, 1 óra 39-nél a 3-as számú kamerán keresztül figyelhetjük, amint a magát már Jokerként bemutató Arthur élő adásban bevallja a három Wayne-alkalmazott meggyilkolását.

2: Ismét néhány perccel később, 1 óra 42 percnél pedig már túl is vagyunk Murray Franklin meggyilkolásán is, amiről számos csatorna élő hírműsorban számol be. köztük a WGC2 csatorna is.

1: A film vége felé, 1 óra 44 percnél van a legnehezebben kiszúrható szám, az 1-es, ugyanis ezt egy picit jobban elrejtették a többinél. A jelenetben, amikor a Jokert szállító rendőrautó egy mentővel ütközik, láthatjuk az Ace in the Hole plakátot. Ebből az Ace, vagyis ász ugyebár 1-et jelent.

0: Ugyanitt láthatjuk végül a 0-t is, de ezt is csak átvitt értelemben. Miután Jokert kiszedik az összetört rendőrautóból, a felbőszült tömeg körülveszi őt és ünnepelni kezdi. Itt van egy olyan kameraállás is, amin a fent említett Ace in the Hole plakátot épp a Joker takarja ki (1 óra 48 perc), amit értelmezhetünk úgy is, hogy az 1-ből 0 lett. Vagyis véget ért a visszaszámlálás, végérvényesen megszületett a Joker és születésével a várost is káoszba döntötte.

Nektek mi a véleményetek? A jeleneteket a HBO Maxon akár most rögtön is végig pörgethetitek, ha nem hiszitek, hogy tényleg ott vannak a számok!