A Black Adam októberi bemutatója előtt Dwayne Johnson mindenkit megkeresett, aki csak meghallgatta, és azt mondta, hogy az új DC szuperhősfilmje örökre megváltoztatja a DCEU "hierarchiáját". 

Egy ilyen merész kijelentésből az a feltételezés következett, hogy a Black Adam egy újabb nagy hős debütálása lesz, aki majd megmenti a DCEU-t az évek óta tartó küzdelmek után. A Black Adam a szuperhős történetmesélés új korszakát vezetné be eszerint. Ami valójában történt, az az, hogy Dwayne Johnson egy gyenge szuperhősös történetet adott ki, sok robbanással és nem sok mással. És közel két hónap elteltével a film alig vetett hullámokat a DCEU állóvizében. De hé, Superman visszatért!

Szubjektív szuperhősfilmes véleményeket félretéve, most már van néhány kemény bizonyíték arra, hogy a Black Adam egyszerűen nem az a hatalmas film, amit Johnson remélt. A Variety új jelentése szerint a Black Adam nem más, mint egy bukás a kasszáknál. 

Az új jelentés azt állítja, hogy ha figyelembe vesszük a 195 millió dolláros gyártási költséget és a közel 100 millió dolláros marketingköltséget, akkor a Black Adam valószínűleg 50 és 100 millió dollár között fog veszíteni a mozipénztáraknál a mozifilm ideje alatt. 

Hogy lehet ez? Dwayne Johnson aranyat ér a kasszáknál, nem igaz? Nos, az ő szuperhősfilmje esetében nem annyira. A Black Adam hét hétnyi mozis bemutató után (és a VOD-on való korai megjelenés után) mindössze 387 millió dollárt keresett a globális jegypénztáraknál. Ez jóval kevesebb, mint az a 600 millió dollár, ami a filmnek a nullszaldó eléréséhez szükséges lenne. A Black Adam szerencséjére a film a VOD-on elég tisztességes összeget keres, és minden bizonnyal képes lesz megközelíteni a nullszaldót. Talán.

Persze, a 387 millió dollár hatalmas összegnek tűnik. De ha ezt a számot egy kicsit kontextusba helyezzük, akkor láthatjuk, hogy egy tisztességes bevétel nem sokat ér, ha a költségvetésünk csillagászati. Ha összehasonlítjuk más szuperhősfilmekkel, a  Black Adam nem állja meg a helyét. 

Világviszonylatban a film kevesebbet hozott, mint a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!. Ha pedig a sokkal sötétebb, kevésbé családbarát Batmanhez hasonlítjuk, az eredmények nem sokban különböznek. Matt Reeves rebootja a Batman-mítoszból 369 millió dollárt hozott az amerikai mozikban és közel 771 millió dollárt világszerte. Pedig az a film is közel 3 órás játékidővel rendelkezik. 

És ha minden igaz, a Black Adam 2022-ben jócskán kiesik a Top 10-ből (már most a 12. helyen áll, és valószínűleg még pár helyet vissza fog esni végül). Nem mellesleg a film világszerte kevesebbet fog keresni, mint az Uncharted (402 millió dollár) és a Sonic, a sündisznó 2 (403 millió dollár). 

Normális körülmények között a Black Adam egy idő előtt elfeledett szuperhősfilm lenne. És valószínű, hogy a DC Studios nem is gondolkodna a folytatáson. De ez egy Dwayne Johnson-film. Ez az ő szenvedélyes projektje. Így, még ha a film bukás  is, valószínű, hogy a karakter az elkövetkezendő években még több időt fog a nagyvásznon tölteni.