Cápa: Egy horror, ami még A keresztapát is lenyomta

Miért a Cápa volt az első blockbuster? Hogyan nyomta le Spielberg Coppolát? Melyik legendás sort improvizálta a főszereplő? Miért nem vállalta a filmet a világhírű magyar operatőr? És mi közbe van a Cápának a Némó nyomában-hoz?

Kult-rovatunkban ezúttal a közel ötven éve bemutatott kultikus alkotás, a  Steven Spielberg rendezésében készült Cápa kulisszái mögé néztük be.

1. Az első blockbuster

A film valósággal megreformálta a hollywoodi produkciókat, ugyanis a stúdiók egy komolyabb filmet sem mertek bemutatni nyáron, ugyanis attól tartottak, a melegben senki nem akar majd moziba menni. Erre cáfolt rá a Cápa 1975-ben. 67 millió nézőjével ez a film tekinthető minden idők első blockbusterének.

2. A nagy találkozás

Néhány évtizeddel a film bemutatása után Lee Fierro (Mrs. Kintner) besétált egy haléttembe, ahol meglepve tudatosította, hogy az étlapon szerepel az ún. Alex Kintner szendvics. Amikor elmondta, hogy sok évvel ezelőtt ő játszotta a Alex anyját az étterem tulaja kirohant az irodájából, hogy találkozzon vele. A tulaj nem más volt, mint Jeffrey Voorhees, aki a színésznő fiát alakította a Cápában. A két színész a forgatás óta nem találkozott egymással.

3. 'Soha nem írtam volna meg!'

A film megtörtént esemény alapján került megírásra egy 1916-os New Jersey eset kapcsán. A cápa itt több ember életét ontotta ki, de elkapták! Peter Benchley később bevallotta, hogy ha többet tudott volna a cápák valódi viselkedéséről, soha nem írta volna meg a film alapjául szolgáló könyvet.

4. A legendás improvizáció

Az "Ehhez egy nagyobb hajó kéne" szállóigévé vált mondat Roy Scheider improvizációja, eredetileg nem volt benne a szövegkönyvben.

5. A film, ami lenyomta A keresztapát

Cápa 1975-ben a maga 470,653,000 dolláros összbevételével minden idők legjobban jövedelmező filmje lett, megelőzve Francis Ford Coppola A keresztapa című filmjét. 

6. Zsigmond Vilmos: 'Ostobaság!'

Eredetileg Zsigmond Vilmos fényképezte volna Steven Spielberg alkotását, de a magyar operatőr lemondta a felkérést, mert ostobaságnak tartotta a film ötletét.

7. Kényszermegoldásból védjegy

A filmben kevesebbszer tűnik fel a cápa, mint azt Steven Spielberg tervezte. Ennek oka az volt, hogy a mechanikus cápa több eredeti jelenethez alkalmatlan volt. Spielberg ekkor azt a megoldást választotta, hogy a kamerát mozgatja majd a víz alatt, azt a hatást keltve, mintha a cápa szemszögéből látnánk az eseményeket. Ez a kényszermegoldás a film védjegyévé vált.

8. Bruce, a cápa

Steven Spielberg a mechanikus cápát az ügyvédje, Bruce Ramer után nevezte el Bruce-nak. 2003-ban a Némó nyomában alkotói azzal tisztelegetek a klasszikus film előtt, hogy a mese negatív hősét, a nagy fehér cápát Bruce-ra keresztelték.

9. Drága mulatság

A filmhez összesen három teljesen megegyező, de különböző funkciókat betöltő mechanikus cápát terveztek. Az egyikük a jobb oldaláról volt nyitott, a másik balról, míg a harmadik testét teljes egészében borítás fedte. Egy ilyen cápa ára hozzávetőlegesen 250 ezer dollár volt.

10. Spielberg szerencséje

Eredetileg nem Steven Spielberg rendezte volna a filmet. Amikor a producer találkozott az elsőszámú rendezővel (a neve azóta sem derült ki) hamar kiderült, hogy az illető nem tud különbséget tenni a cápák és a bálnák között, ráadásul teljesen nonszensz elképzelései voltak arról, hogy mire képes egy ilyen állat. A producer azonnal új rendező után nézett, és ekkor került a képbe Spielberg neve.