Ma ünnepli 66. születésnapját a Terminátor sztárja, Linda Hamilton. Köszöntsük a színésznőt egy geláriával a karrierjre legfontosabb állomásairól!

GYEREKKOR

Linda Hamilton 1956-ban született Salisburyben. Gyermekkorát beárnyékolta, amikor mindössze öt évesen elvesztette édesapját. A kis Linda a könyvek és az olvasás megszállottja volt, a gimnázium elvégzése után előbb a Washington College diákja volt, majd úgy döntött, színésznő szeretne lenni, ezért New Yorkban folytatta tanulmányait a neves Lee Strasberg Intézetben.

ELSŐ SZÁRNYPRÓBÁLGATÁSOK  

A televíziók képernyőin debütált 1977-ben, majd 1979-ben megkapta Lisa Rogers szerepét a Secrets of Midland Heights című szappanoperába. Első mozifilmjét, a Tag: The Assassination Game-et 1982-ben mutatták be, ennek köszönhetően ebben az évben beválogatták az év tizenkét legígéretesebb színésze közé.

A NAGY ÁTTÖRÉS

Az 1984-es Stephen King-adaptációban, A kukorica gyermekeiben már főszerepet játszott, melyet elég kemény szavakkal illettek a kritikusok. Ugyanebben az évben jött a karrier formáló szerepe a Terminátor - A halálosztóban, melynek köszönhetően egy csapásra nemzetközi sztárrá vált. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével forgatott film hatalmas anyagi és kritikai sikernek bizonyult. Ezt követte a Sasfészek Tommy Lee Jones főszereplésével, majd újra visszatért a televíziózáshoz. Ron Perlman mellett láthattuk a Beauty and the Beast című sorozatban, alakítását Emmy- és Golden Globe-díjra is jelölték.

'90-ES ÉVEK

1990-ben Michael Caine oldalán tért vissza a filmvászonra a Mr. Végzettel, egy évvel később pedig újra Sarah Connor szerepében láthattuk a Terminátor 2. - Az ítélet napjában. A kultikus akció-scifi 500 millió dolláros bevételre tett szert, és ezzel az adott év legsikeresebb filmje lett. Tervére, Leslie Hamilton volt a dublőre. A színésznő az MTV Movie Awardson elnyerte a legjobb női teljesítmény és a legkívánatosabb nő díját. 

Volt a legnépszerűbb amerikai szkeccsműsor, a Saturday Night Live műsorvezetője, majd az Ártatlan áldozatok című filmben egy komoly drámai szerepben csillogtatta meg tehetségét. Alakításáért elnyerte a CableACE Awardot, valamint ismét Golden Globe-ra jelölték 1996-ban. 

1997-ben két mozifilmet is forgatott, Árnyék-összeesküvésben Charlie Sheen oldalán játszott, a Dante poklában pedig Pierce Brosnan partnere volt. Bár előbbi filmje csúnyán megbukott a mozipénztáraknál, utóbbi kasszasiker lett a maga 180 millió dolláros bevételével, Hamilton alakítását pedig Blockbuster Entertainment Awarddal ismerték el.

AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

Ezeket a filmeket ismét televíziós szereplések követték. Feltűnt A dumagépben és a Jim szerint a világ című sorozatokban, majd 2005-ben újra Ron Perlmannal dolgozott az Eltűnt Amerikában című dráma forgatásán.

2009-ben visszatért karrierje meghatározó szerepében a Terminátor - Megváltásban, visszatérő szereplője volt a Chuck című sorozatnak és a Spanglinak is, valamint újra Sarah Connort alakította a Terminator: Sötét végzetben.

MAGÁNÉLET

Linda Hamilton kétszer volt férjnél. Első házassága Bruce Abbottal hét évig tartott, egy fiuk született, Dalton, majd 1991-ben összeköltözött James Cameronnal, akitől 1993-ban született meg lánya, Josephine Archer. 1997-ben végül összeházasodtak, de két évvel később ez a kapcsolat is válással, illetve egy 50 millió dolláros válási megállapodással végződött. 2005-ben beszélt első alkalommal a depressziójáról és a bipoláris zavaráról, és arról, hogy ezek vezettek mindkét válásához.