Téli szünet című keserédes vígjátékban főszerepet játszó Paul Giamatti és Da'Vine Joy Randolph mindketten aranyszoborral térhettek haza az Arany Glóbusz díjátadóról.

A film egy elit bentlakásos iskolában játszódik a 70-es években, karácsonykor. A diákok többsége hazautazik, de néhányan ott maradnak, akiket a morcos történelemtanár (Giamatti) felügyel, segítségére csupán a házvezetőnő (Randolph) áll. Karácsonykor csak egy diák (Dominic Sessa, első főszerepében) marad, és a három különböző karakter összefog, hogy megbirkózzanak a veszteségeikkel, vágyaikkal és rejtett érzelmeikkel.

Az erős alakításokon kívül a Téli szünet lehet Alexander Payne rendező újabb sikere. Első Oscart a Kerülőutak-ért kapta, amiben szintén Giamatti volt a főszereplő, második Oscarját az Utódok című filmjével érdemelte ki a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában.

Hollywood szinte egyöntetűen úgy véli, hogy a Téli szünet két Arany Glóbusza Oscart sejtet, hiszen az alkotása a legjobb film és rendező kategóriában is esélyes, sőt, sokan Payne eddigi legjobb alkotásának tartják. A Literary Hub kritikusa szerint a film tökéletesen ötvözi az érzelmeket és a pátoszt, a nosztalgiát a cinizmussal, és a fennköltet a pimaszsággal.

Giamatti a díjátadó után nem egyébként nem egy puccos vacsorára ment, inkább egy gyorsétteremben hamburgert evett a kollégáival, magam mellett tarta a trófeáját.

A film február 29-től a magyarországi mozikban.

dráma | vígjáték

Paul Hunham tanárt (Paul Giamatti) senki sem kedveli, sem a diákjai, sem a kollégái, sem az igazgató, akik mindannyian idegesítőnek találják nagyképűségét és merevségét.... több»