Margot Robbie sokkal régebb óta producerkedik, mint azt sokan tudják! A legújabb film pedig, amiben részt vett ebben a minőségében, elég komoly, merész és váratlan.

Robbie olyan filmek születésénél bábáskodott producerként, mint az Én, Tonya, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) vagy a legjobb eredeti forgatókönyvért Oscart nyert Ígéretes fiatal nő. Ez volt egyébként első közös munkája a mostani filmet is jegyző Emerald Fennellel.

Idén Emerald Fennell visszatért a Saltburn-nel, egy brit előkelőségekről szóló "misztériumdrámával", amely várhatóan szintén nagyot fog menni a következő a díjátadó szezonban. 

A sztori

A 2000-es évek közepén játszódó Saltburnt a kiváltságokról és vágyakról szóló gonosz meseként írták le, amely Anglia arisztokratius társadalmát tárja fel egy lebilincselő történetében „a 21. század eleji popzenekarakterek hangsávjával”.

A cselekmény konkrét részleteit titokban tartották, de annyit tudunk, hogy Barry Keoghan egy oxfordi diákot alakít, Oliver Quicket, aki nem igazán tud beilleszkedni, majd beleszeret egy felsőbb osztályba tartozó férfiba, Felix Cattonba, akit Jacob Elordi kelt életre. Felix meghívja Olivert birtokára, Saltburnbe, egy felejthetetlen nyárra különc családjával.

Miért van jó kezekben Fennelnél egy ilyen történet?

Fennell tökéletesen alkalmas egy ehhez hasonló történet elmesélésére, mivel valószínűleg személyes tapasztalataiból merített a filmhez. Fennell édesapja, a brit ékszerész, Theo Fennell, Emerald pedig az Egyesült Királyság legdrágább magániskolájába járt.

Az eddig befutott kritikákból

A Collider írója, Emma Kiely a Londoni Filmfesztiválon láthatta a filmet, és így értékelte:

"A Saltburn talán nem ad semmi újat a gazdagságról szóló diskurzushoz, de más képet fest az urakról és a hölgyekről, mint ahogyan azt megszoktuk. Fennell rendezése felülmúlja az írásait, és Linus Sandgren operatőri alkotása is remek (nem meglepő). A Saltburn inkább nézni, mintsem megérteni való film."

A Rotten Tomatoes-on a 251 hivatalos kritika után a film 72 százalékon áll, a közönség 250+ szavazattal 79 százalékot adott a Saltburnnek.

Az RT kritikusainak konszenzusa szerint: "Fennell cukorka bevonatú és metsző Saltburn-ja az érzékek kicsapongó kavalkádja, amely a legtöbbünk számára élénkítő lesz."

A közönség véleményét pedig így foglalták össze az oldalon: "A Saltburn nagyon intenzív, és a szereplők nagyszerű munkát végeznek, de ha könnyen elkeseredsz vagy megsértődsz, valószínűleg ez a film nem neked való."

Az Amazon Prime Video logóra kattintva a mafabos adatlapról is elindítható a film, amennyiben rendelkezel előfizetéssel a streamingszolgáltatónál! Nézd meg az előzetest és döntsd el, neked megérné-e adni egy esélyt ennek a kétségkívül különc-különleges alkotásnak!

74 Saltburn  (2023)

dráma | thriller | vígjáték

Egy oxfordi egyetemi hallgató belecsöppen egy bájos arisztokrata évfolyamtárs világába, aki meghívja őt különc családja hatalmas birtokára egy felejthetetlen nyárra. több»