Hol volt, hol nem volt...M. Night Shyamalan úgy gondolta, hogy létrehoz egy saját #szuperhősös univerzumot. Megvolt az esély, hogy ez a projekt világrengető legyen, de valami hiányzott. Minden alkalommal.

Azért a filmeknek mégis maradt egy stabil rajongói bázisa és a színészi alakítások miatt is érdemes újra meg újra visszatérni hozzájuk. James McAvoy életének eddigi egyik legbravúrosabb játéka köthető például Shyamalan projektjéhez, de most nem a Széttörve, hanem folytatása, az Üveg kerül fel a Netflix könyvtárába, ami A sebezhetetlen trilógia utolsó része.

A filmben David Dunn (Bruce Willis) és Kevin Wendell Crumb/A horda (McAvoy) fogságba esnek, és Elijah Price/Mr.Glass társaságában egy pszichiátriai intézetbe kerülnek, ahol emberfeletti képességeik hitelességét teszteli, illetve próbálja meggyógyítani őket a Sarah Paulson által alakított pszichiáter.

A bukás háttere

A sebezhetetlen folytatása iránti érdeklődés ellenére a Walt Disney stúdióhoz tartozó Touchstone Pictures úgy döntött, hogy nem finanszírozza a további folytatásokat.

Shyamalan a Széttörve megírásához egy olyan karaktert használt fel, amelyet eredetileg A sebezhetetlenhez írt, de egyensúlyi problémák miatt kihúzta a forgatókönyvből. Felismerte azonban a lehetőséget, hogy trilógiát hozhatott volna létre, és így a Széttörve befejezését arra használta fel, hogy az Üveget megalapozza.

Ehhez az kellett, hogy megszerezze a Disney-től a jogokat Willis és Jackson korábbi, A sebezhetetlenben eljátszott karaktereinek felhasználására, azzal az ígérettel, hogy a Universal Pictures mellett a stúdiót is bevonja a filmbe. 

A Széttörve komoly pénzügyi és kritikai siker volt, így 2017 áprilisában Shyamalan bejelentette, hogy megkezdte az Üveg gyártását.

...és akkor jöttek a kritikák

Az Üveg vegyes kritikákat kapott. A kritikusok a története, különösen a harmadik felvonás miatt "csalódást keltőnek" és "idejétmúltnak" találták a filmet, de dicsérték a színészek teljesítményét; sokan a trilógia leggyengébb darabjának tartották. 

A Rotten Tomatoes-on a film 404 kritika alapján 36 százalékos tetszést aratott, 5,2/10-es átlagértékeléssel. A weboldal kritikai konszenzusa a következő: "Az Üveg néhány villanást mutat M. Night Shyamalan legjobb világépítő képességéből, de végül csalódást okoz, mint az író-rendező régóta húzódó trilógiájának befejezése."

A mafabon jelenleg 622 szavazat alapján 69 százalékon áll a film. A 35 szöveges értékelés erősen megoszlik, az adható 5 csillagból a kettő és az öt közt minden előfordul. 

Kasszasiker

A film mégis pénzügyi siker lett: világszerte 247 millió dolláros bevételt hozott 20 millió dolláros gyártási költségvetést bőven visszahozva. A film itthon is szépen termelt: 273 millió forintos bevételt hozott.

Folytatás...?

Shyamalant többször is megkérdezték, hogy lesz-e folytatása az Üvegnek. 2019 januárjában hivatalosan is megerősítette, hogy jelenleg nem terveznek folytatást, hozzátéve, hogy nem érdekli egy filmes univerzum felépítése.

Hol nézheted?

A film azonnal indítható a mafab adatlapjáról (ha van élő Netflix előfizetésed), ahol csak le kell görgetned a "Hol nézheted" fülig és a Netflix ikonra kattintanod!

69 Üveg  (2019)

dráma | sci-fi | thriller

Történetünk ott folytatódik, ahol a Széttörve cselekménye véget ért. David Bunn, a sebezhetetlen férfi Kevin Wendell Crumb egyik életveszélyes és emberfeletti képességekkel... több»