Baz Luhrmann legújabb, jellegzetesen #bazluhrmannos videoklipszerű projektje, az Elvis a filmkészítő nagy visszatérése volt a filmgyártásba 2022-ben.

Mindez csaknem egy évtizeddel azután történt, hogy utolsó játékfilmje, A nagy Gatsby 2013-ban bemutatásra került.

Luhrmann erőteljes filmzene hátterében meséli el a zenész történetét – és ide értendő Austin Butlert, aki Elvisként saját maga énekel(!) –, más sztárénekesek pedig Elvis diszkográfiáját dolgozzák fel a filmben aláfestő zeneként. Luhrmann annak bemutatására is hangsúlyt fektet, hogy lássuk, olyan fekete zenészek, mint Little Richard, Sister Rosetta Tharpe és B.B. King nagy szerepet játszottak Elvis énekesi fejlődésében.

A film útja a mozitól a Netflixig

A filmnek eredetileg az első mozikba kerülés után 45 nappal, 2022.augusztus 8-án kellett volna az HBO Max-on landolni, de a Warner Bros. Discovery megváltoztatta streamelési stratégiáját a Warner moziban való megjelenése miatt.

Ezek után az Elvis az HBO Maxon folytatta útját, majd 2023 végére megérkezett a Netflixre is, ahol mától nézhető!

Ha van előfizetésed a platformra, akkor csak kattints a mafab adatlapon található Netflix ikonra és már nézheted is a legújabb Luhrmann kavalkádot, ami mindenképp neked való, ha szeretted az olyan filmjeit, mint a '96-os Rómeó és Júlia vagy a 2000es éveket nyitó, emlékezetes Moulin Rouge!.

Miről is szól ez az Elvis-verzió?

Az életrajz dokumentálja "A király" felemelkedését, valamint azt a kontextust, amelyben híressé vált.

Elvis az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek ikonjává volt és miközben a film az ő életére összpontosít, elismeri a zenész körüli történések kulturális kontextusát is.

Amikor Elvis fiatal fiú volt, erősen inspirálta a fekete egyházi gospel zenéje. A csípőmozgása körüli fő vita az volt egyébként, hogy felerősítette-e vele a "Blacknesst" vagy pedig kisajátította azt.

Mindennek hátterében bontakozik ki a polgárjogi mozgalom, ami Martin Luther King Jr., majd Robert F. Kennedy meggyilkolásához vezet.

A mafab közösség véleménye a filmről

A mafab közösség 360 szavazattal 77 százalékot adott a filmnek ez idáig. A vélemények megoszlanak, akad, aki #egyszernézősnek, kihagyott ziccernek titulálta Luhrman legújabb alkotását, más tökéletes életrajzi drámának látta a filmet.

Ha még nem láttad vagy újra megnéznéd, a mafabos adatlapon az HBO Max logóra kattintva el is indíthatod, amennyiben van előfizetésed a streamingszolgáltatónál.

78 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»