71 A csoda  (2022)

Az ősz egyik legérdekesebbnek ígérkező filmje érkezett meg ma a Netflix kínálatába. Egy valós eseményeken alapuló történelmi film, ami egy misztikummal átitatott rejtélyt jár köbe. Megérkezett A csoda, mit lehet tudni a filmről?

Valós események alapján

A film 1862-ben játszódik, a főszereplő pedig Elizabeth Wright, egy angol ápolónő, akit Libnek becéznek. Őt kérik fel, hogy utazzon el egy távoli ír falucskába, amelyről az a hír járta, hogy egy csoda helyszíne. A faluban élt Anna O’Donnell, egy 11 éves kislány, akiről azt beszélték, hogy hónapok óta egyetlen falat ételt sem vett magához, mégis életben van. Lib és egy orvosnak képzett apáca közösen utaznak a faluba, ahol két hétig egymástól függetlenül figyelik meg a kislányt. Lib rájön, hogy nem csak a falu lakói, de maga Anna is csodaként tekint magára. Csakhogy a kislány állapota folyamatosan romlik és minél tovább húzza a böjtjét, annál nagyobb az esélye, hogy végül mégis belehal. Mivel sem a falusiak, sem Anna orvosa nem hajlandó tenni semmit, Libnek kell a kezébe vennie az irányítást.

Kiket láthatunk, kik készítették?

A film főszerepét, Libet Florence Pugh kelti életre, míg Annát Kíla Lord Cassidy alakítja. Mellettük kisebb-nagyobb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Ciarán Hinds, Toby Jones, Elaine Cassidy vagy Tom Burke.

A filmet Sebastián Lelio rendezte Alice Birch forgatókönyve alapján. A forgatókönyv megírásában egyébként az az Emma Donoghue is közreműködött, akinek a regénye alapján a film készül.

Mit szólnak a kritikusok?

A csoda az első vélemények szerint egy kimondottan érdekes film lett. A The Wrap kritikusa szerint a rendező pályafutásának eddigi legjobb filmje született meg, amely ügyes fordulatokkal építi fel a finálét. A The Hollywood Reporternél viszont arról írnak, hogy semmi sem működhetne ilyen jól Florence Pugh kiváló játéka nélkül. A The Observer kritikusa azt írta, mindenkit meg fog indítani ez a nagyszerű kaland és utána is gondolkozni fognak még rajta. A Los Angeles Timesnál pedig azt emelték ki, hogy a film miként tükrözi napjaink zavaros világát tele hittel, tényekkel és manipulációval.