Még csak július, de úgy fest, megvan 2023 legjobb filmjeA kép forrása: Jake Hills

A Universal Pictures végre bemutatta Christopher Nolan atombomba-eposzát, az Oppenheimert egy párizsi világpremier keretében!

Az Oppenheimer Nolan első R-kategóriás filmje a 2002-es Álmatlanság óta. Ez egyben az első együttműködése a Universal Pictures-szel, miután kilépett a Warner Bros.-tól, ahol több mint egy évtizedet töltött olyan filmek megalkotásával, mint a Csillagok között, az Eredet és A sötét lovag trilógia.

A közel háromórás drámáról már érkeznek az első reakciók, amelyek mindenhol erősek, a filmet "látványos teljesítménynek" és "merésznek" nevezik. A kritikusok tweetjeiből szemezgettünk.

Az Oppenheimer, amely Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ös "Amerikai Prométheusz" című könyvén alapul, az atombomba megalkotását követi nyomon a második világháború alatt az elméleti fizikus és a Manhattan Project vezetője, J. Robert Oppenheimer szemszögéből.

A rendező régi munkatársa, Cillian Murphy először kap főszerepet egy Nolan-filmben, amelyben Matt Damon játssza a Manhattan Project igazgatóját, Leslie Groves Jr. tábornokot, Robert Downey Jr. pedig Lewis Strauss-t, az Egyesült Államok Atomenergia Bizottságának egyik alapító biztosát. A kisebb szerepekben olyan színészek tűnnek fel, mint Emily Blunt, Florence Pugh, Josh Hartnett és Rami Malek.

Kenneth Turan, a Los Angeles Times korábbi kritikusa úgy üdvözölte az Oppenheimert, mint "vitathatatlanul Nolan eddigi leglenyűgözőbb munkáját, mivel az elismert vizuális mesteri képességeit a közelmúlt amerikai filmművészetének egyik legmélyebb karakterépítésével ötvözi".

Matt Maytum, a Total Film helyettes szerkesztője szerint Nolan legújabb alkotása "megdöbbentette", és hozzátette: "[Ez] egy karaktertanulmány a legnagyobb léptékben, Cillian Murphy fenséges központi alakításával. Egy epikus történelmi dráma, de jellegzetesen Nolan-érzékenységgel: a feszültség, a struktúra, az arányok eltaláltsága, a megdöbbentő hangtervezés, a figyelemre méltó látványvilág. Wow."

Lindsey Bahr, az Associated Press filmes szakírója "látványos teljesítménynek nevezte a filmet, a tömör adaptáció, az ötletes történetmesélés és a főszereplők, valamint a sok-sok közreműködő árnyalt alakítása miatt".

Kai Bird, a film alapjául szolgáló könyv egyik szerzője, a múlt hónapban, az Institute for Advanced Study-ban tartott beszélgetés során már igen pozitívan nyilatkozott az adaptációról:

"Megdöbbentem, de már  érzelmileg is magamhoz tértem a látottakból" - mondta - "Azt hiszem, lenyűgöző művészi teljesítmény lesz, és remélem, hogy valóban ösztönözni fog egy nemzeti, sőt globális beszélgetést azokról a kérdésekről, amelyekről Oppenheimer kétségbeesetten akart beszélni - arról, hogyan éljünk az atomkorszakban, hogyan éljünk együtt a bombával, hogy mit jelent hazafinak lenni, és mi a szerepe egy tudósnak egy technológiától és tudománytól átitatott társadalomban."

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»