Meghalt az Oscar-díjra jelölt Bill Butler, A cápa és a Száll a kakukk fészkére operatőre

101 éves korában elhunyt Bill Butler operatőr.

Halálának hírét az American Society of Cinematographers közölte a nyilvánossággal. Bill Butler olyan nagysikerű produkciókon dolgozott, minta Száll a kakukk fészkére és a Cápa, amelyért Oscar-díjra is jelölték.

“A ‘Cápa’ filmben Bill Butler volt a szikla egy rozoga, ringatózó hajón. Ő volt az egyetlen nyugodt pont a vihar közepén, és miközben a természet és a technológia elleni harcban mindkettőnket kimerített, a közönség végül megnyerte a háborút. Bill életszemlélete pragmatikus, filozofikus és nagyon türelmes volt, és nagyon sokat köszönhetek neki A cápa megjelenése kapcsán” - emlékezett meg róla Steven Spielberg.

Bill Butler olyan további produkciókon dolgozott operatőrként, mint A komputer gyermeke, Földi űrutazás, a Biloxi Blues, a Gyerekjáték, Az irkafirka híd és az Anakonda. Emellett Emmy-díjat nyert Raid on Entebbe televíziós sorozatért.

Pályafutását mérnökként kezdte egy rádióállomáson az Indiana állambeli Garyben. Az ABC chicagói leányvállalatánál, majd később a WGN-TV-nél segített az első televíziós állomások tervezésében és felépítésében. A későbbiekben pedig különböző reklámfilmeken dolgozott operatőrként.

William Friedkin volt az, aki felkérte őt egy nagyobb munkára a The People vs. Paul Crump című produkcióhoz, így Butler a továbbiakban több nagyszabású dokumentumfilmen is dolgozott. Butlert 2003-ban a American Society of Cinematographers (Amerikai Operatőrök Társasága) életműdíjjal tüntette ki.

A filmes szakembert felesége és öt lánya gyászolják. Nyugodjon békében!

Hírességek, akiket 2023-ban veszítettünk el.

#1
Bill Butler

Bill Butler

szül. 1921. 04. 07. - elhunyt 2023. 04. 05.
Cripple Creek, Colorado, Egyesült Államok
Pályafutását mérnökként kezdte egy rádióállomáson az Indiana állambeli Garyben. Az ABC chicagói leányvállalatánál, majd később a WGN-TV-nél segített az első televíziós állomások tervezésében és felépítésében. A későbbiekben pedig különböző reklámfilmeken dolgozott operatőrként. William Friedkin volt az, aki... több»