A jövő most van, legalábbis a legnagyobb stúdiók mintha új alapokra kívánnák helyezni a filmgyártást, amelybe mesterséges intelligenciát is bevonnának.

Noha néhány éve már a készítők gyakran élnek hasonló eszközökkel, amelyek célja lényegében gyártási folyamattal kapcsolatos döntések könnyebbé tétele. A Warner Brosnál azonban könnyen lehet, hogy a közeljövőben mesterséges intelligencia dönthet arról is, milyen filmet készítsenek.

A stúdió minderre a Cinelytic vállalat szoftveres fejlesztését kívánja majd a jövőben használni. „Ez a rendszer néhány másodperc alatt képes olyan műveletek elvégzésére, amely egy embernek akár napokig is eltarthat. Persze a mesterséges intelligencia ma még nem képes arra, hogy kreatív döntéseket hozzon, erre természetes továbbra is emberi tapasztalatra és megérzésekre van szükség” – nyilatkozta a vállalat alapítója, Tobias Queisser.

Kétségtelen, hogy a filmiparban olykor merész döntéseket kell hozniuk az alkotóknak, jó példa erre a 2008-as Vasember, amelynek sikere egyáltalán nem volt garantált, ugyanakkor a Warnernél tavaly egészen gyenge évet zártak, hiszen sem a Blinded by the Light, sem a The Good Liar, sem pedig az Álom doktor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a bevételek tekintetében.

„Minden nap kemény döntéseket hozunk, amelyek befolyással bírnak arra mely filmeket és mikor jelentessük meg, pontosabb adatok birtokában pedig még könnyebben elérhetjük a közönségünket” – jegyezte meg Tonis Kiis, a Warner legtapasztaltabb forgalmazója.