Egyike a még élő legendáknak, aki egyaránt képes volt eljátszani bármilyen gonoszt és hőst is. Ő Gene Hackmanv, aki évtizedeken keresztül Hollywood egyik megkerülhetetlen ikonja volt, de immár lassan egy évtizede teljesen eltűnt. Persze ez nem csoda, hiszen már 92 éves és 2004-ben végleg visszavonult a színészettől.

Gene Hackman 1930 januárjában született, vagyis napokon belül betölti a 93. életévét. Mielőtt a színészet mellett kötött volna ki, elég kalandos életet élt. 16 évesen megszökött otthonról és beállt a haditengerészethez, ahol közel öt évig szolgált. Leszerelés után járni kezdte az országot és kisebb munkákból tartotta fent magát.

Beiratkozott egy színi tanodába is, itt kötött életre szóló barátságot Dustin Hoffmannal is. De ott mindkettőjüket rossz színésznek kiáltották ki, akiknek semmi esélye, hogy ebből éljenek meg. Ez nem szegte kedvét, később kisebb, majd egyre komolyabb színpadi darabokban szerepelt, de közben egyre inkább a televíziózás felé sodródott.

Eleinte csak epizód szerepeket kapott, de a ’60-as években egyre jobban kezdett csengeni a neve. A nagy áttörést végül egy epizódszerep hozta meg számára a Bonnie és Clyde-ban, amiért megkapta pályafutása első Oscar-jelölését. Ilyenből végül összesen öt jutott neki, amiből kettőt meg is nyert.

A ’70-es években olyan legendás filmekben szerepelt, mint a Francia kapcsolat, a Poszeidon katasztrófa, a Madárijesztő, Az ifjú Frankenstein, A döntés éjszakája, A híd túl messze van vagy a két eredeti Superman mozi, aminek később a negyedik részében is visszatért. Népszerűsége a ’80-as és ’90-es években sem csökkent és számos további moziban szerepelt.

Karrierje során a Bonnie és Clyde után Oscar-díjra jelölték a Sohasem énekeltem az apámnak, a Francia kapcsolat, a Lángoló Mississippi és a Nincs bocsánat című filmekben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Francia kapcsolatért, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat pedig a Nincs bocsánatért nyerte meg.

Gene Hackman 2004-ben döntött úgy, hogy elég volt az aktív színészetből és Az elnök emberére talál című romantikus vígjáték után nem vállalt több szerepet. Ekkor még nem tűnt el teljesen a szakmából, hiszen narrátorként és szinkronszínészként még vállalt kisebb-nagyobb munkákat. Ezt több interjúban is megerősítette. Egyszer megkérdezték tőle, hogy valaha is visszatérne-e egy újabb szerepre, amire azt válaszolta, „meggondolnám, de csak akkor, ha az otthonomban vennénk fel és legfeljebb egy-két ember lenne ott.”

Gene Hackman 1999 óta már íróként is ismert, Daniel Lenihannel közösen három történelmi regényt is írt, ezek 1999-ben, 2004-ben és 2008-ban jelentek meg. Ezt követően már csak egyedül írt, első önálló regénye egy vadnyugati bosszúsztori volt 2011-ben, valamint egy rendőrthriller 2013-ban.