Minden idők legnépszerűbb kalandfilmjei közé tartoznak Indiana Jones kalandjai, kiváltképp az első három. A negyedik rész már messze alulmúlta a várakozásokat, a filmek alapján készült sorozatokra pedig nem véletlenül emlékeznek csak kevesen. Viszont bármekkora sikert is aratott Az elveszett frigyláda fosztogatói 1981-ben, a folytatást egy országban a mai napig nem mutatták be a mozikban.

1984-ben jelent meg az Indiana Jones és a végzet temploma, amely valójában az első rész előzményfilmje, amely egy évvel annak eseményei előtt játszódik. A régész professzor és kalandor Indiana Jones a kínai maffia előli menekülése során egy énekesnő és egy kínai kisfiú társaságában végül lezuhan repülőjével valahol Indiában. Itt egy kis falu lakói azt kérik tőlük, hogy szerezzék vissza a közeli palotából a faluból ellopott szent követ és kutassák fel az elrabolt gyerekeket. Indiana Jones végül a palota alatti bányában bukkan rá a végzet templomára, ahol az ősi Kali istennek áldoznak fel embereket.

A film 1984-ben a legtöbb bevételt hozó mozi volt, amely még több pénzt hozott világszerte mint tette Amerikában. Ám volt egy ország, ahol kategorikusan elzárkóztak a bemutatásától. Természetesen ez India volt, ahol a sztori játszódott. Az indiai kormány indoklása sem túl meglepő.

Ők ugyanis erősen nehezményeztek több dolgot is a forgatókönyvben, mert azok szerintük nagyon rossz színben tűnteti fel az országot, annak népét és kultúráját. Példának felhozták az emberáldozatok bemutatását és a szektát, a gyermekrabszolgaságot vagy épp Kali démoni bemutatását, de nem tetszett nekik a majom agyvelő, mint helyi ínyencség bemutatása sem.

Steven Spielberg eredetileg Indiában akarta leforgatni a filmet, de erre a kormánytól csak akkor kapott volna engedélyt, ha alaposan átírják a forgatókönyv nehezményezett részeit. Erre viszont nem volt hajlandó, így végül a forgatásra stúdióban és Srí Lankán került sor. A filmet pedig soha nem mutatták be az indiai mozikban.