Most kiderült, milyen a fülledt hollywoodi szexjelenetek sötét oldala

Ugye senki sem hiszi el, hogy azok a forró szexjelenetek, amiket a filmekben látunk csak egy picit is valóságosak? Ha mégis, akkor elég csak abba belegondolni, hogy egy-egy jelenetet akár több tucat alkalommal is felvehetnek, mire jó lesz, illetve a felvételek során egy kisebb sereg veszi körül az éppen intim pillanatokat imitáló színészeket. A legkevésbé sem lehet meghitt, se nem szexi, se nem felemelő érzés. Erről szól a Tribeca Filmfesztiválon bemutatott Body Parts dokumentumfilm is, amely a hollywoodi erotika sötét oldalát tárja a nézők elé több neves színésznő bevonásával.

Rosanna Arquette volt az egyik első, aki nyilatkozott a saját élményeiről. A most 62 év éves színésznő először az 1981-es S.O.B. című vígjátékban mutatta meg magát meztelenül. Visszaemlékezett, hogy a szerződésében szó sem volt meztelenkedésről, ám a forgatás egyik napján a neves rendező, Blake Edwards egyszer csak azt mondta, „hagyjuk le azt a bikinifelsőt!” Akkor még csak 19 éves volt és az egész stáb és a színésztársai előtt kellett meztelenkednie.

De nincs jó véleménnyel a férfiak által irányított Hollywood erőltetett erotikájáról Rose McGowan színésznő sem. Ő egy olyan esetet elevenít fel a dokumentumfilmben, amely során egy filmjének forgatókönyvébe csak azért írtak bele utólag egy bikinis karaktert – aki egyébként teljesen felesleges volt bele –, hogy a stáb tarthasson egy castingot rengeteg bikinis lánnyal.

A legendás színésznő, Jane Fonda is megszólal a dokumentumfilmben. Ő a ’60-as éveket elevenítette fel, amikor Franciaországba költözött. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, a rendező Roger Vadimmal. Már három éve házasok voltak, amikor a rendező őt kérte fel a Barbarella című filmje főszerepére. Megígérte a feleségének, hogy a film nyitó jelenetében a feliratokkal fogják eltakarni a testét, de ez végül csak részben volt így. Később el is váltak, bár az kérdéses, hogy ennek mennyi köze lehetett a filmhez.

De nem csak a színésznők szólaltak meg a mozivásznon meztelenkedés kapcsán. Talán sokan nem tudják, de a forgatásokon évtizedek óta standard szokásnak számít test vagy testrészdublőröket alkalmazni. Amikor egy jelenetben például csak egy színész keze látható, valójában nagyon nagy a valószínűsége, hogy nem is az ő kezét, hanem egy dublőrét látjuk, hiszen egy-egy ilyen jelenet felvételéhez nincs szüksége a sztárgázsit igénylő színészekre.

És ez igaz az intim jelenetek testdublőreire is. A mozitörténelem leghíresebb zuhanyzása természetesen a Psychoban látható. A nőt, akit Norman Bates a zuhany alatt döf halálra, Janet Leigh alakította a filmben, de valójában az ominózus jelenetben – amikor az arcát nem mutatják – nem az ő, hanem Marli Renfro testét láthatjuk. A dokumentumfilmben ő is megszólal és elárulja, hogy máig nem tudja megbocsátani Janet Leigh-nek, hogy az az önéletrajzi könyvéből teljesen kihagyta őt és azt írta, hogy a jelenetben ő maga látható.