Netflix: 5 film, amivel emlékezetessé teheted az Anyák napját

Megvannak a kártyák és a virágok, lefoglaltad a villásreggelit, és már csak egy dolog van hátra az anyák napjára: kiválasztani a filmet, amit streamelni szeretnél. 

Akár anyával, gyerekkel, nagymamával, mostohaanyával, nagynénivel, barátnővel, mentorral vagy bármilyen más anyafigurával - vagy egyedül - töltöd a napot, és szeretnéd megünnepelni ezt az alkalmat, van néhány tökéletes film, amit sorra vehetsz.

És mivel az anyaság végtelenül sokféleképpen nézhet ki, és mindenféle ízlésű és szemléletű emberre vonatkozhat, összegyűjtöttünk egy listát olyan filmekből, amelyek a kaleidoszkópszerű anyai élmény különböző nézőpontjait ragadják meg.

Fordulhatsz vidám és napsütéses családi vígjátékokhoz, megható és elgondolkodtató művészdrámákhoz, szellemes és izgalmas kalandfilmekhez... és még egy horrorfilmhez is, ha az az ízlésed. 

Ülj hát le a kedves vendégeddel, és nézzétek meg az alábbi válogatásokat azon a szép tavaszi vasárnapon. Boldog Anyák Napját!

#5

80 Madarak a dobozban  (2018)

(36) (3)

dráma | horror | sci-fi

Netflix

Egy nőnek és két gyermekének egy veszélyekkel teli világban kell két nap alatt biztonságos helyre jutnia - bekötött szemmel.  több»

Ha az anya vagy anyafigura, akivel a napot töltöd, nem annyira van oda a szentimentális filmekért, de a horrort szereti, akkor a kedvében járhatsz Susanne Bier 2018-as horror thrillerével. Sandra Bullock játssza Malorie-t, a rémálomszerű posztapokaliptikus válságot átélő nőt, amelyben egy természetfeletti lény arra kényszeríti az embereket, hogy ha meglátják, öngyilkosok legyenek. Két kisgyermekével a gondjaira bízva küzd azért, hogy - bekötött szemmel - kiszabaduljon a szörnyű jelenség hatósugarából, és biztonságba kerüljenek mindhárman. Érdemes megnézni! (Vagy, ööö, meghallgatni? Bármit, csak megnézni nem!)
#4

62 Igen nap  (2021)

(11)

családi | vígjáték

Netflix

Allison és Carlos rádöbbennek, hogy állandóan mindenre nemet mondanak. A házaspár épp ezért úgy dönt, hogy tartanak egy igen napot, amely csakis arról szól majd, hogy a gyerekek... több»

Mi lenne, ha a szülők soha nem mondanának nemet? Ez a feltevése Miguel Arteta lendületes családi vígjátékának. Jennifer Garner és Edgar Ramírez a főszerepben egy házaspárt alakít, akik alkut kötnek három gyermekükkel: Ha a gyerekek jól viselkednek, a szülők egy napot azzal töltenek, hogy igent mondanak (ha fizikailag lehetséges, anyagilag kivitelezhető, törvényes stb.) minden kérésre. Mivel a gyerekek mondják meg a tutit, az Igen-nap a junk food és a vidámparkok kaotikus örvényévé válik - és mélyebb hatást gyakorol a családra, mint azt bármelyikük is várta volna, különösen, amikor Garner karaktere és tinédzser lánya (Jenna Ortega) feszült viszonyáról van szó. 
#3

75 Roma  (2018)

(6) (4)

dráma

A film egy középosztálybeli mexikói család mindennapjait követi nyomon egy éven keresztül, a hetvenes években. több»

Alfonso Cuarón 10 Oscar-díjra jelölt (és hármat nyert, köztük a legjobb rendezőnek járó díjat) Roma című filmje művészfilm, amely mélyen tiszteli a gyermeknevelő nőket. A történet Cleo (Yalitza Aparicio, aki a legjobb színésznőnek járó díjra jelölt első mexikói őslakos nő), egy felső-középosztálybeli család házvezetőnője a 70-es évek Mexikóvárosában; Marina de Tavira, aki a család édesanyját alakítja, szintén megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. Az összetett, költői és intenzíven személyes filmet Cuarón saját gyermekkori dadájának ajánlotta, aki Cleo történetét ihlette.
#2

dráma | vígjáték | zenés

Netflix

Egy 16 éves lánynak elege van abból, hogy a sulijában mindennapjait keresztülszövik a gyűlölködő és szexista megyjegzések. Édesanyja egykori lázadó múltja azonban hatalmas... több»

Nem csak a csontozat és a családi örökség az egyetlen dolog, amit a szülők továbbadnak a gyerekeiknek! Amy Poehler coming-of-age vígjátékában egy tinédzser lány az anyukájától örökölte a bátorságát. Vivian (Hadley Robinson) frusztrált a számtalan igazságtalanságtól, amit a lányokkal szemben tapasztal az iskolában, és anyja (Poehler) régi feminista zine-jei által inspirálva elindítja a sajátját a barátai segítségével. A névtelenül megjelenő kiadvány, a Moxie nagy port kavar az osztálytársai körében, de Vivian nincs felkészülve arra, hogy a projekt mennyi mindent megváltoztat az életében. 
#1

63 Enola Holmes  (2020)

(28) (15)

dráma | kaland | krimi | misztikus

Netflix

Enola Holmes (Sherloch Holmes tizenéves húga) édesanyja eltűnik, és mivel most nem számíthat bátyja segítségére, egyedül kezd nyomozásba. Egy hatalmas politikai... több»

Millie Bobby Brown és Helena Bonham Carter félelmetes anya-lánya duót alkotnak, mint Harry Bradbeer filmes párosa abban a sztoriban, ami Nancy Springer YA-sorozatán alapul. Brown játssza Sherlock Holmes kishúgát, Enolát (Springer találmánya), akinek anyja, Eudoria (Bonham Carter) jóvoltából szokatlan nevelése független szellemet és kíváncsi elmét nevelt. A korabeli fiatal nőkkel szembeni társadalmi elvárásokat elutasítva Enola Londonba szökik, ahol rengeteg rejtélyre bukkan - és olyan képességekre a megfejtésükhöz, amely vetekszik híres bátyja, Sherlock (Henry Cavill) tehetségével. A 2020-as film 2022-es folytatásában Enola folytatja nyomozói karrierjét, és új ügyet vállal.