Netflix: Ez volt a 10 legjobb film a kritikusok szerint 2023-ban

Az év végére "illik" összeállítani egy #éveslegjobbnetflixek listát.

Így tettünk mi is és a Rotten Tomatoes pontszámai alapján a Netflixre készült alkotásokból válogattunk össze tizet, melyek a legjobb számokat hozták a legnépszerűbb kritikai portálon.

A listán a 80 százalékosnál magasabb pontszámmal és legalább 25 értékeléssel rendelkező filmek szerepelnek.

A te idei Netflix-kedvenceid megtalálhatóak rajta?

#10

40 Tyrone klónja  (2023)

(3) (1)

akció | misztikus | sci-fi | vígjáték

Netflix

Hátborzongató események sorozata egy valószínűtlen triót sodor egy aljas kormányzati összeesküvés nyomába ebben a pörgős krimiben. több»

Az RT pontszámai alaőján, 95 százalékkal a Tyrone klónja a második a listán. Whelan Barzey a Time Outnak azt írta, hogy a film "a fekete közösség sarokköveinek - étel, zene és vallás - szatirikus bemutatása izgalmasan kezeli azt a kényelmetlen gondolatot, hogy a kívülállók többet nyernek ezekből, mint maga a fekete közösség". A Netflix szinopszis: "Egy hátborzongató eseménysorozat egy valószínűtlen triót vezet el a nyúl üregébe, egy baljós összeesküvésbe. John Boyega a főszereplő Teyonah Parris és az Oscar-díjas Jamie Foxx mellett ebben a komikus sci-fi kalandfilmben, amelyet Juel Taylor rendezett és írt."  
#9

vígjáték

Netflix

A film középpontjában az életre szóló legjobb barátnők, Stacy (Sunny Sandler) és Lydia (Samantha Lorraine) állnak, akik mindig is epikus bát micvákról álmodtak. De amikor a... több»

Adam Sandler családi alkotása 91 százalékot ért el az RT-n. Netflix szinopszis: "A legjobb barátnők, Stacy és Lydia mindketten epikus bat micvót terveznek. De az egész felborul, amikor egy népszerű fiú - és a középiskolai dráma - azzal fenyeget, hogy mindent tönkretesz." John Nugent az Empire magazinban ezt írta a filmről: "Ritka tinifilm, amely felismeri, hogy a fellángolások sosem olyan fontosak vagy erősek, mint a BFF-ek (legjobb barátságok) - és amely egy érdekes új irányt jelöl ki Adam Sandler produkciói számára."
#8

57 May December  (2023)

(4) (11)

dráma | romantikus

Netflix

Amikor Gracie és Joe életéről játékfilmet akarnak forgatni, Elizabeth Berry, egy hollywoodi színésznő Maine-be utazik kutatás céljából, mivel a filmben ő alakítja Gracie... több»

A negyedik helyen egy újdonság áll, pontszáma: 91. A Netflix szinopszisa szerint: "Évtizedekkel azután, hogy botrányos kapcsolatuk a címlapokra került, egy pár kezd újra összezavarodni, amikor egy híres színész érkezik, hogy kutatást végezzen róluk készülő új filmjéhez." Alison Willmore írja a New York Magazine-nak: "Todd Haynes legújabb filmje egy briliáns óda a toxikus nőkről, amely úgy végződik, hogy már közelebb áll a horrorhoz".
#7

67 Nimona  (2023)

(6) (2)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix

Nimona, a fiatal alakváltó összefog az őrült tudóssal, Lord Ballister Blackhearttal, hogy közösen leleplezzék a birodalom uralkodóját. Patrick Osborne első egészestés... több»

95 százalékkal a harmadik az idei egyik legjobb animációs film, a Nimona, amelyről a kritikus így írt: "Nimona gyengéden, meghatóan meséli el a történetét, és példát mutat ahhoz, hogy megtanuljuk, ne féljünk azoktól, akik különböznek tőlünk, és leromboljuk a minket elválasztó korlátokat" - írta Randy Myers a San Jose Mercury News számára. A Netflix szinopszis: "Egy lovag, akit egy tragikus bűnténnyel vádolnak, összeáll egy alakváltó tinédzserrel, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. De mi van, ha ő a szörnyeteg, akinek elpusztítására felesküdött?"
#6

75 Pamela közelről  (2023)

(3)

dokumentum | életrajzi

Netflix

A popkultúra ikonjának, Pamela Andersonnak az életét követhetjük nyomon, soha nem látott archív felvételek és személyes naplók segítségével. több»

Rendező: Ryan White
Szereplők: Pamela Anderson
Eredei címén, a "Pamela, A Love Story" januárban jelent meg a Netflixen. Rotten Tomatoes pontszáma 96 százalékos jelenleg. "Pamela Anderson saját szavaival, személyes videókon és naplókon keresztül osztja híressé válásának, rázós románcainak és hírhedt szexvideó-botrányának történetét." A Ryan White által rendezett dokumentumfilm két Emmy-jelölést kapott: kiváló dokumentumfilm és kiváló zenei kompozíció dokumentumfilm-sorozathoz vagy különkiadáshoz kategóriákban. Alison Stine, a Salon munkatársa így írt a dokuról: "Anderson történetének egy elgondolkodtatóbb és érzelmesebb oldalát mutatja be".  
#5

68 Mindent szabad  (2023)

(11)

dráma | misztikus | thriller

Netflix

Egy váratlan előléptetés egy keményvonalas fedezeti alapnál a szakadék szélére sodorja egy fiatal pár kapcsolatát... több»

Felkerült a listára a Sundance Filmfesztiválon a drámai filmek nagydíjára jelölt Mndent szabad is. A Rotten Tomatoes pontszáma 86. "Ez a munkahelyi pszicho-románc a nehezteléseket követi nyomon, amelyek megfojtanak egy párt, amikor az egyik partner karrierje felfelé ível, miközben a másiké megfeneklik, és mindezt egy nagyobb képbe ágyazva mutatja be a sztori" - írja Stephanie Zacharek a Time magazinban. Netflix szinopszis: "Egy váratlan előléptetés egy brutális versenyre épülő vállalati környezetben egy pár románcát a szakadék szélére sodorja, és azzal fenyeget, hogy sokkal több minden felbomlik, mint a nemrég történt eljegyzésük."
#4

67 A gyilkos  (2023)

(20) (3)

akció | kaland | krimi

Netflix

Egy bérgyilkos súlyos lelki válságba kerül, amikor lelkiismeret furdalása támad, miközben ügyfelei továbbra is igényt tartanak a szolgálataira. több»

A kritikusok a Rotten Tomatoes-on 85 százalékot adtak a mester új alkotásának. "A gyilkos nem Fincher legjobbja; inkább egy szokatlan karaktertanulmány lenyűgöző produkciós értékekkel, mint egy teljesen megvalósult dráma" - írta Moira MacDonald a Seattle Times számára. A Netflix szinopszisa: "Egy végzetes, kis híján melléfogás után egy bérgyilkos küzd a megbízóival - és önmagával - egy nemzetközi vadászaton, hogy megtorolhassa az őt ért sérelmet, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy mindez nem személyes ügy."  
#3

75 Nyad  (2023)

(5) (2)

dráma | életrajzi | sportfilm

Netflix

A film Diana Nyad sportoló figyelemre méltó igaz történetét meséli el, aki 60 évesen, legjobb barátja és edzője segítségével elhatározza, hogy megvalósítja élete álmát:... több»

86 százalékot kapott a NYAD, aminek kapcsán már az Oscart emlegetik Annette Beningnek. "Bening és Jodie Foster pezsgő alakításával megtámogatva a Nyad egy olyan tömegeket megmozgató igaz történet, amelytől a közönség feláll és ujjong" - írta Kate Erbland, az IndieWire munkatársa. A Netflix szinopszis: "Az atléta Diana Nyad 60 évesen elindul, hogy megvalósítsa szinte lehetetlen, ám életre szóló álmát: hogy átússza Kubától Floridáig a több mint 100 mérföldes nyílt óceánt."
#2

dokumentum | életrajzi | zenés

Netflix

2022 elején Jon Batiste tizenegy Grammy-jelölést kap, köztük „Az év albuma” kategóriában is. E diadalmas siker közepette a művész, aki az előző évben Oscar-díjat is nyert... több»

A megható film értékelése: 93 százalék. Steve Pond, a TheWrap munkatársa írta róla: "Az American Symphony a művészet megteremtéséről szól a nyomás, a tragédia és a szívfájdalom közepette, valamint az alkotás dicsősége és az élet fájdalma közötti feszültségről. Sikerül megragadnia a dicsőséget, de sosem hagyja figyelmen kívül az árát." Netflix szinopszis: "Ebben a mélyen intim dokumentumfilmben Jon Baptiste zenész megpróbál szimfóniát komponálni, miközben felesége, Suleika Jaouad írónő rákkezelésen esik át."
#1

77 Wham!  (2023)

(3)

dokumentum | életrajzi | zenés

Netflix

A dokumentumfilm azt a varázslatos időszakot örökíti meg, amikor a Wham! a nyolcvanas években meghódította a világot. A Wham! példátlan hozzáférést biztosít George és Andrew... több»

#whamaggedon!!! A doku 89 százalékon áll és ezzel bekerült a TOP10 Netflix eredeti közé. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint a dokumentumfilm szórakoztató és "érdemes" betekintést nyújt a hírnévvel küzdő 80-as évekbeli zenekar felemelkedésébe és hirtelen feloszlásába. Netflix szinopszis: "Archív interjúkon és felvételeken keresztül újra átélhetjük a Wham! karrierjének és a két énekes zenészi életútjának ívét, a 70-es évek "legjobb haverjaitól" a 80-as évek popikonjaivá válásáig."