Oscar-díjat a Mad Max: A harag útjának?

Komoly győzelmet húzott be George Miller filmje, mellyel potenciális Oscar-várományossá lépett elő.


Az idei év legelsöprőbb kritikai sikerét jelentette a Mad Max - A harag útja, a RottenTomatoes-on jelenleg is 97 százalékon áll. Bár úgy tűnt, hogy a film lecsengett a díjszezonra, mégsem szabad megfeledkeznünk róla, legfőképp azt követően nem, hogy a produkció elnyerte a 2015-ös US National Board of Review legjobb filmjének járó díját.

Bár az Oscar-szavazók nem feltétlenül szokták túlértékelni A harag útjához hasonló zsánerfilmeket, azonban korábban ugyanezt a díjat nyerte meg A Gyűrűk Ura: A király visszatér is, ami 2003-ban dominált az Oscar-gálán. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mad Max franchise negyedik része egyik további kategóriában sem tudott győzedelmeskedni.

Az utóbbi évekre visszanézve, a National Board of Review (NBR) elég erős százalékban díjazta a később az Oscaron is győzedelmeskedő alkotásokat, ami nem meglepő, ugyanis a díjakat kritikusok, rendezők és akadémiai tagok szavazzák meg. 

Az NBR másik nagy győztese a Mentőexpedíció volt, mely elnyerte a legjobb rendezőnek (Ridley Scott), a legjobb színésznek (Matt Damon) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Drew Goddard) járó díjat is. Szintén jól teljesített az Aljas nyolcas, mely a legjobb eredeti forgatókönyv (Quentin Tarantino) és a legjobb mellékszereplő (Jennifer Jason Leigh) kategóriájában győzedelmeskedett.

Az NBR-díjak magyar vonatkozása a lassan már követhetetlenül sok elismerést begyűjtő Saul fia lett, mely a legjobb külföldi filmnek bizonyult.