Ping-pong, gátfutás, lovaglás jöhet? Magyar sztárok, akik a saját fizikai határaikat feszegetve készültek fel egy-egy szerepre

A filmvilág olyan varázslatos párhuzamos valóság, ami kapcsán sokszor bele sem gondolunk abba, mennyi munka az alkotók számára létrehozni ezt a varázslatot.

Az egyik legfontosabb összetevő pedig a színész, illetve a színészek és az ő felkészülésük adott szerepre. Világsztárok kapcsán rendszeresen készülnek listák, amikben elmesélik, hogy például Tom Holland egy bronxi gimibe járt a Pókember szerepére készülve vagy, hogy Ryan Gosling és Michelle Williams családként éltek együtt egy hónapig a Kék Valentin forgatása előtt, hogy valós emlékekből tudjnak építkezni a karaktereik felépítése során.

Számos olyan módszer akad, amit a színészek képzésük során elsajátítanak, hogy még hitelesebbé tehessék alakításaikat. Ezek közül a legismertebbek a method-acting (amelynek Christian Bale is a művelője) vagy a Sztanyiszlavszkij-módszer, amely arra épít, hogy a színész gyakorlatilag váljon eggyé a megjelenítendő karakterrel.

Előbbi egyébként utóbbiből fejlődött és legtöbbször a Lee Strasberg által alapított híres színésziskola kapcsán merül fel: Strasberg fejlesztette ki a method actinget a Sztanyiszlavszkij-módszerből.

Mára már olyan módszerek is rendelkezésre állnak, mint a Michael Chekhov Acting Technique® (nem keverendő Csehovval, a drámaíróval!), ami egy hármas egység (gondolat + cselekvés + érzékelés) megjelenítésére, jelenlétére koncentrál és lényege, hogy a technikát alkalmazó színész rejtett képességeit is elő tudja hozni, vagy a Suzuki Tadashi-féle színésztréning, ami a nó és a kabuki technikáit használta fel.

De természetesen vannak "egyszerűbb" tréningek is. Ilyen, amikor egy szerephez "csak" fizikai képességeiket, eszköztárukat kell gazdagítaniuk a színészeknek. Mondjuk meg kell tanulniuk vívni, lovagolni, sakkozni és így tovább.

A következőkben három magyar színész felkészüléséről mesélünk! A filmjeiket pedig még elkaphatjátok a moziban, már láthatjátok streamingen, illetve van egy, amire egy kicsit még várnotok kell, mert javában zajlik a forgatása!

#3

Nina (Demeter Villő) legnagyobb vágya, hogy író legyen, ezt a kreatív tehetséget apjától (Mátray László) örökölte, aki animációs filmeket készít. Mindennapjait ügyetlen... több»

Rendező: Lakos Nóra
Az európai koprodukcióban készülő Véletlenül írtam egy könyvet című filmben való szerepléshez Demeter Villőnek (akit 300(!!) gyerek közül választottak ki) meg kellett tanulnia a gátugrást is. A 13 éves, a vásznon ezzel a filmmel debütáló Villő a beszámolók tanúsága szerint hónapokon keresztül edzett a film gátugró jelenetéhez. Lakos Nóra nagyon pozitívan számolt be a Villővel való közös munkáról: „Van egy mondás, hogy csak gyerekkel és állattal ne forgass! Ebben a filmben mind a kettőből van bőven. Számomra Villő példája is mutatja, hogy gyerekekkel dolgozni csodálatos, hiszen őszinték, és mindig tisztán a kreatív feladatot teszik az előtérbe, ami gyakran a felnőtt színészek és a teljes stáb munkájára is pozitív hatással van” – nyilatkozta a rendezőnő. Lakos Nóra továbbá azt is elárulta, hogy mind a próbák, mind az első forgatási nap után úgy látta, nem találhattak volna Villőnél jobbat Nina szerepére. A Véletlenül írtam egy könyvet a holland Annet Huizing 12 országban, köztük Magyarországon is megjelent könyve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja egy felnövéstörténet, amely sok humorral, érzékenységgel és egyedi vizualitással meséli el egy új család születését.
#2

86 Hat hét  (2023)

(6) (3)

dráma

Mozikban | HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Zsófi, a film főszereplője az érettségire készül, és profi asztaliteniszezői karrierről álmodik. Kihívásokkal teli anyagi körülmények között él labilis anyjával és... több»

Román Katalinnak meg kellett tanulnia pingpongozni, hogy hitelesen játszhassa el Zsófit, akinek az életre keltésével el is nyerte a Magyar Filmkritikusoktól a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Katu, ahogy a barátai hívják, profi edzésekre járt, 2 és fél hónapon keresztül, szó szerint minden nap. Ahogyan Molnár Áron, úgy ő is előfordult, hogy napi 5-6 órákat gyakorolta az addig számára ismeretlen sportot. A fiatal színésznőt (aki civilben gyártási asszisztensként dolgozik) három edző is segítette, de profi pingpongosokkal is párosozott és a felkészülés végén azt a visszajelzést kapta, hogy van benne potenciál és tehetség a műfajhoz. Ha kíváncsiak vagytok rá, a díjnyertes alkotást szerencsére elkaphatjátok a mozikban, az Uránia műsorában például még mindig megtalálható!
#1

55 Hadik  (2022)

(16) (9)

kaland

Netflix | Filmio | Telekom TVGO | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Történelmi utazás a huszárok lebilincselő világába és Hadik András katonai bravúrját bemutató dicsőséges időkbe. A huszár virtus egyedülálló a magyar történelemben,... több»

A Hadik már nézhető a Netflixen és láthatjuk benne Molnár Áront is, akinek meg kellett tanulnia lovagolni a szerep kedvéért. A színész azt mesélte erről, hogy a castingon kitétel volt a lovaglótudás, amit ő akkor még csak beblöffölt, annyira szerette volna megkapni a szerepet (Gvadányi József karakterét kelti életre). Hogy a forgatásra már valóban tudjon lovagolni, egy barátjától vett órákat. Konkrétan naponta öt órát lovagolt, ami eléggé megviselte a testét, de mint mondja, nem cserélné el semmiért az érzést, hogy ő maga tudta megcsinálni az összes lovas jelenetet és trükköt. A színész még azt is bevallotta: nem egyszer csak a szerencsén múlt, hogy nem lett komolyabb baleset egy-egy lovas mutatvány vége.