Rasszista tartalom a Disney+-on: Saját klasszikusait blokkolja a szolgáltató (Dumbó, Pán Péter és mások)

A filmtörténetben számos alkalommal előfordultak már rasszista töltetű karakterábrázolások, ez alól pedig a Disney sem kivétel. A stúdió éppen ezért határozott lépésre szánta el magát a napokban, hogy helyrehozza korábbi ballépéseit.

Mindez főként a Disney+ gyerektartalmaira vonatkozik, így a streaming szolgáltató műsorkínálatában szülői felügyelet alá kerülnek az olyan klasszikusok, mint a Dumbó, a Pán Péter, a Macskarisztokraták, a Susi és Tekergő, a Robinson család és A dzsungel könyve.

A fenti produkció lejátszását megelőzően egy figyelmeztető üzenet jelenik majd meg, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a megtekinteni kívánt tartalom egyes népcsoportok és kultúrák negatív ábrázolásmódját tartalmazza.

“Ezek a megjelenítések helytelenek voltak akkor és helytelenek ma is. Az eltávolítás helyett szeretnénk felhívni a figyelmet az esetleges káros hatásaira. Azzal a szándékkal tesszük közzé, hogy tanulhatunk belőle és párbeszédet alakíthatunk ki egy elfogadóbb társadalom érdekében” - olvasható a szövegezésben.

Nem ez az első alkalom, hogy a Disney felhívja a figyelmet hasonló tartalmakra, 2019-ben a Disney+-on már címkézték az egyes produkciókat, amelyek negatív sztereotípiákat tartalmaztak.