2023. január 15-én és 16-án végre eljött az idő: a régóta várt The Last of Us sorozat elindul, az USA-ban vasárnap, hazánkban pedig hétfő éjjel (valószínűleg hajnali 3.00 körül) a Sky streaming szolgáltatásán, a WOW-n keresztül.

Különösen a 2013-as, ünnepelt videojáték-sablon rajongói várják izgatottan a pazar adaptációt, amelyben A mandalóri sztárja, Pedro Pascal és a Trónok harca egyik legzseniálisabb karakterét megformáló, Bella Ramsey küzd Joel és Ellie szerepében a túlélésért a poszt-apokaliptikus világban.

A szkepticizmus megvan, de sokan reménykednek abban, hogy a Csernobil készítője, Craig Mazin és maga a Last Of Us ötletgazdája, Neil Druckmann showrunner duója megtörheti a videojáték-adaptációk átkát, és végre egy igazán jó játékadaptációt szállíthat. És pontosan ezt látszanak megerősíteni a sorozat első kritikái is, amelyekben egyértelműen az eufória uralkodik...

Többször is olvasható, hogy a The Last Of Us messze az eddigi legjobb videojáték-adaptáció, és minden jövőbeli adaptációnak ehhez kell majd mérnie magát. Egyes magazinok akár a legmagasabbra is értékelik a sorozatot, mint például az Empire, amely lelkesen írja: "Egy [videojáték-adaptáció], amely elmélyíti a játék disztópikus világát, miközben hű marad annak érzelmi magjához. A játékhoz hasonlóan ez is egy remekmű."

A Collider valójában még ennél is tovább megy, és úgy véli, hogy az adaptáció még a grandiózus eredetit is felülmúlja: "Druckmann és Mazin fogták ezt a felejthetetlen történetet, és gazdagabbá, hatásosabbá tették, olyan módon engedve minket együtt élni ezekkel a karakterekkel és ezzel a világgal, ahogyan a játékban nem tudtuk".

A Variety és a The Hollywood Reporter is tele vannak dicsérettel. A Variety kiemeli Joel és Ellie kapcsolatát, amely tele van érzelmekkel és élettel, köszönhetően Pedro Pascal és Bella Ramsey nagyszerű alakításának, a kettejük közötti dinamikának és az erős párbeszédeknek.

A Hollywood Reporter ugyan azt is megfogalmazza, hogy az eseményeknek kicsit több teret adhattak volna a teljes első játékot felölelő összesen kilenc epizódban, de egyébként sincs sok kifogásolni valója. Mindenekelőtt az egyes epizódok megnyerő vendégszereplői érvényesülnek jól szerintük. A THR cikke nem az egyetlen kritika, amely különösen a harmadik epizódot emeli ki, amely részletes és nagyon mélyreható háttértörténettel szolgál a játék rajongóinak kedvencéről, Billről (Nick Offerman), amely az eredetiben nem létezett.

A Rolling Stone is azon a véleményen van, hogy Druckmann és Mazin olyat csináltak az eredetiből, ami sorozatként is hihetetlenül jól működik, és egy kézenfekvő összehasonlítást is tesz, amit több szövegben is meghúznak: " A The Last Of Us alapvetően egy okosabb és jobban kivitelezett The Walking Dead, nagyobb show-értékekkel, kisebb és erősebb szereplőgárdával.

Eközben a "óThe Last Of Us-ról szóló negatívabb hangok egyelőre nagyon kevésnek bizonyultak. A leggyakoribb panasz, hogy a sorozat nem találja fel újra a kereket a poszt-apokalipszis és a zombis szórakoztatás szempontjából. A Vanity Fair is felhívja erre a figyelmet, de végül mégis egyértelmű pozitív ajánlást ad a filmre, hiszen a The Last Of Us egyszerűen jobban csinálja a megszokott dolgokat, mint a műfaj más képviselői, ráadásul egy különösen erős főszereplő duó is támogatja.

Az Entertainment Weekly egy kicsit kritikusabb ezen a ponton, és hozzáteszi, hogy az eredetihez való hűség miatt az egész gyakran olyan, mintha csak azt látnánk, ahogy valaki más játssza a játékot. 

A Slant Magazine értékelési skáláján a 4 csillagból csak 2 csillagot ér el a sorozat, mert túl kiszámítható és felszínes az egész, még ha itt is találnak néhány pozitív szót: "Az abszolút hű adaptáció, néhány erős színészi alakítás ellenére is bizonyíték arra, hogy a 'The Last Of Us' végső soron csak játékként nagyszerű, mert a leginkább presztízsdrámára emlékeztető részei nagyon soványak lesznek, ha a játékmenetet kivesszük belőlük."

Ezzel a véleménnyel azonban egyelőre egyértelműen kisebbségben vannak. A Metacritic kritikai oldalon a The Last Of Us jelenleg 100 pontból 82 pontot kapott (január 10-én 11.30-kor 18 értékeléssel). Mi már belenéztünk a sorozatba, és határozottan megerősíthetjük, hogy még soha nem volt olyan videojáték-adaptáció, amely ennyire közel állt volna az eredetihez. 

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»