Christian Bale valószínűleg nem fogja újra eljátszani Batmant a Batman: Kezdődik!, A sötét lovag és A sötét lovag: Felemelkedés után. Az Oscar-díjas színész tavaly nyáron a ScreenRantnek azt mondta, hogy csak akkor játszaná el negyedszer is a kultikus karaktert, ha Christopher Nolan rendezné a róla készülő újabb filmet.

Bale még 2022 júniusában azt mondta, amikor arról kérdezték, hogy visszatér-e Batman szerepébe: "Soha senki nem említette ezt nekem. Senki sem hozta fel. Időnként mondják nekem az emberek, hogy 'Ó, hallottam, hogy megkerestek és felajánlották mindezt'. Erre én: 'Ez nekem újdonság. Soha senki nem keresett ezzel kapcsolatban.""

"Chris Nolannal kötöttem egy megállapodást" - tette hozzá akkor Bale - "Azt mondtuk: 'Hé, nézd. Csináljunk három filmet, ha elég szerencsések vagyunk, hogy megcsináljuk. Aztán lépjünk le. Ne időzzünk túl sokáig. Az én fejemben az lenne valami, ha Chris Nolan valaha is azt mondaná magának: 'Tudod mit, van még egy történetem, amit el kell mesélnem. És ha ezt a történetet velem szeretné elmesélni, én benne lennék."

De úgy tűnik, Nolant nem érdekli a visszatérés a képregényes műfajba. A YouTuber HugoDécrypte megkérdezte Nolant, hogy csinálna-e "még egy szuperhősfilmet". Nolan pedig egyenesen azt válaszolta: "Nem".

HugoDécrypte azt is megkérdezte az Oppenheimer rendezőjétől, hogy "egy nap csinálhatna-e tévésorozatot". Nolan szintén "nemmel" válaszolt. A rendező nem volt ennyire határozott, amikor arról kérdezték, hogy szeretne-e rendezni egy Star Wars filmet. Ekkor inkább elzárkózott a válaszadástól.

Egy újabb Batman-film elkészítéséhez Nolannek vissza kellene térnie a Warner Bros-hoz, amely a DC szuperhősök jogait birtokolja. A Warner Bros. több mint egy évtizedig volt Nolan otthona, amíg a rendező el nem hagyta őket, miután a COVID-járvány idején ellentmondásos volt a Tenet bemutatása, és az a döntés, hogy az összes 2021-es filmjét ugyanazon a napon mutatják be a mozikban és az HBO Maxon. Ekkor Nolan a Universalhoz szerődött át, hogy közelgő atombomba-drámáját már náluk hozza tető alá.

A The Telegraphnak adott nemrégiben megjelent interjújában Nolan arról beszélt, hogy a hollywoodi stúdiók nem értenek igazán a lényeghez, ha a mozi lényegéről van szó:

"Akár költségvetési okokból, akár ellenőrzési okokból, a stúdiók ma már események sorozataként tekintenek egy forgatókönyvre, és azt mondják: 'Ez a film lényege. És ez teljesen ellentétes azzal, ahogy a mozi fejlődött. Már a Lumière fivérek vonatának az állomásra való behúzásától kezdve, mint tiszta audiovizuális élmény" - mondta Nolan - "De nagyon népszerű tévhit - néha a kritikusok körében is, őszintén szólva -, hogy csak az elmesélt történet léptéke számít."

"Az emberek azt fogják mondani, hogy a Csillagok háborúja sikere nem a vizuális effekteknek volt köszönhető, hanem a nagyszerű történetnek" - folytatta Nolan - "De nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Valóban nagyszerű történet, de emellett hihetetlen vizuális és hangzásbeli élményt is nyújt."

"Szóval ez a szándékos tagadása annak, hogy mi is a film valójában. Az emberek azt fogják mondani, hogy 'Miért kell egy olyan filmet, mint pl az Aftersun/Volt egyszer egy nyár, a nagyvásznon megnézni? De persze, hogy meg kell nézni. A tévében is csodálatosan átjön a történet, de nem csak ez a lényeg".

Nolan Oppenheimer című filmje július 21-én kerül a mozikba.