Reszkessetek betörők! 2: A film, ami még Batmant is kenterbe verte

Hihetetlen, hogy már közel harminc éve, egész pontosan 1992 decemberében mutatták be a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkbant, mely máig sokak kedvenc karácsonyi filmjei közé tartozik, és erről az ünnepi időszakban a tévécsatornák is gondoskodnak. A film első része, mely történelmet írt, és örökre beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe is, természetesen folytatásért kiáltott, kult rovatunkban pedig ezúttal a második rész kulisszái mögé tekintünk be.

Amikor 1990-ben a mozikba került a Reszkessetek betörők, még senki sem sejtette, hogy Chris Columbus rendezésében egy kultikus örökzöld született. Mindenesetre elég volt néhány hét, hogy kiderüljön, ezt a sikert még sokáig emlegetni fogjuk. A film 17 millió dollárral az aktuális hétvégi bevételi toplista élén nyitott, és tizenkét hétig kirobbanthatatlan volt az első pozícióból, a decemberi premier ellenére pedig júniusig meg tudta őrizni top10-es helyezését. Nem meglepő, hogy a  Macaulay CulkinJoe Pesci és Rob Schneider nevével fémjelzett családi produkció 1990 legsikeresebb filmje lett, mely a legmagasabb bevételű élőszereplős vígjátékaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe. (Ez a rekordot csak 2017-ben sikerült megdöntenie egy kínai produkciónak, a Never Say Die-nak.) Ilyen sikerek után természetesen a folytatás sem maradhatott el, melyre csak két évet kellett várniuk a nézőknek.

Bár elődje eredményeit nem tudta megismételni, az 1992-es Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban így is parádésan teljesített a mozikban, és csak az Államokban 173 millió dollárt kaszált. Ennél mindössze egy film szerepelt jobban az adott évben, egy Disney klasszikus, az Aladdin. Hogy még jobban érzékeltetni tudjuk, mekkora összegnek számított ez annak idején, ennyi pénzt még a Batman visszatér sem tudott összehozni ugyanebben az évben (az éves lista harmadik helyét szerezte meg), Tim Burton és Michael Keaton ide vagy oda.  

A Reszkessetek betörők 2 végül nem csak a hazai piacon, ahol négy hónapon keresztül tartották műsoron a mozik, de globálisan is az év legjobbjai között zárt a maga közel 360 milliós összbevételével.

És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a film nem csak a Foxnak hozott anyagi sikereket, hanem a főszereplő fiút, Kevint alakító Culcinnak is. Az ekkor még csak tizenkét éves gyerekszínész rekordösszegnek számító pénzt, egész pontosan 4,5 millió (!) dollárt vághatott zsebre a szerepért, ennyit pedig az elmúlt közel harminc évben sem keresett ilyen korú színész egyetlen filmmel.

családi | kaland | vígjáték

Újra megismétlődnek a két évvel korábbi események, csakhogy Kevin most New Yorkban kénytelen egyedül tölteni a karácsonyi ünnepeket. A fiú belopózik a Plaza Hotelbe, ahol... több»