Jameela Jamil brit színésznő, modell és televíziós műsorvezető, aki főként A Jó Hely című sikersorozatban és a BBC Radio 1 "The Official Chart" című műsorában játszott szerepeiről ismert. 

Jamil legújabba az Amazon: Ügyvédben vállalt szerepével vált szélesebb körben ismertté, a színésznő továbbá aktivista tevékenysége és egy ritka szöveti rendellenességgel való élettel kapcsolatos nyíltságával is kiérdemelte mindannyiunk figyelmét.

Jamil Ehlers-Danlos-szindrómában (EDS) szenved, amely a test kötőszövetét érintő ritka genetikai rendellenességek egy csoportja. A kötőszövet egy olyan szövettípus, amely a testnek támaszt és szerkezetet biztosít, beleértve a bőrt, az inakat, a szalagokat és az ereket. Az EDS-ben szenvedő embereknél a kollagén, a kötőszövet kialakulását és fenntartását segítő fehérje termelését szabályozó gének hibásak. Ez a szövetek gyengeségét és sérülésre való hajlamát okozhatja, ami számos fizikai és orvosi problémához vezethet.

“Jézusom, ez nem egy alkalmazás, ez nem egy szűrő, ez csak az arcom. Nézzétek, milyen rugalmas” - mutatta meg magát a színésznő nemrégiben egy TikTok videóban. “Az internet kigúnyolt az egészségügyi problémáim miatt, emiatt pedig az öngyilkosság gondolata is felmerült bennem” - tette hozzá Jamil.

A megosztott videóban Jamil az Ehlers-Danlos-szindróma zúzódásokra, vérzésre, gyógyulásra és szülésre gyakorolt hatásáról beszélt: “Elegem van abból, hogy nem beszélek azokkal az emberekkel, akik számítanak, erről a rendkívül fontos témáról, mert egy csomó szerencsés embernek, akinek jó az egészsége, nincs lelke.”

 

@jameelajamil ♬ original sound - Jameela Jamil