Matt Damon egy igazi hollywoodi sztár, így nehéz visszagondolni azokra az időkre, amikor a színészt még senki sem ismerte Boston határain kívül. A Good Will Hunting egy iskolai projekt volt, amin a harvardi évei alatt dolgozott és a film producerei mást szerettek volna látni a főszerepben.

Viszont Damon úgy döntött, hogy kiáll magáért. Egy 2016-os interjújában elárulta, hogy döntése mögött Sylvester Stallone és a Rocky című film állt.

Amikor elkezdődött a Good Will Hunting megvalósítása, Robin Williams volt a leghíresebb színész a filmben és a producerek a főszerepben is egy ismert sztárt szerettek volna látni.

Damon szavai alapján mindent el akartak venni tőlük a forgatókönyvvel együtt – a főszerepet Leonardo DiCaprionak szánták, Ben Affleck karakterének esetében szóba került Brad Pitt is. A bostoni forgatókönyvírónak viszont eszébe jutott egy hasonló történet, aminek a végén a tehetség kiállt az igaza mellett.

Nagy volt a kísértés, hogy eladja a forgatókönyvet, viszont minden egyes alkalommal, amikor azt mondták nekik, hogy nem csinálhatják meg ők, Damon annyit válaszolt: „Márpedig igen, mert egyszer már megcsinálta valaki más.“ A színész/forgatókönyvíró elmondása szerint Sylvester Stallone története inspirálta őt.

Annak idején egy stúdió meg akarta vásárolni a Rocky forgatókönyvét és a főszerepet egy ismertebb színésznek adni, mint például Robert Redford. Stallone viszont nem adta ki a kezéből addig, amíg megkapta a főszerepet, holott alig volt pénze, és 300 000 dollárt ajánlottak neki az írásért.

Végül azonban a döntése megtérült – a Rocky egy sikeres franchise lett, és Stallone neve egy csapásra világhírűvé vált. Ugyanez a taktika működött Matt Damon és Ben Affleck esetében is.

Az 1998-as Oscar gálán 9 jelölést zsebeltek be, Robin Williams elnyerte a legjobb mellékszereplő díját, Affleck és Damon pedig hazavitték a legjobb eredeti forgatókönyvért járó szobrocskát. Nem utolsósorban a Good Will Hunting ma is releváns film majdnem 25 évvel a premierje után, és rajongótábora csak nőtt az elmúlt évtizedekben.