Matthew McConaughey azt mondja, nem hagyta, hogy a tinédzserkorában átélt molesztálás és a szexre való zsarolás élménye befolyásolja a jövőbeli kapcsolatait.

"Nem fogok félni a kapcsolatoktól, mert az első élményem zsarolás volt. Uh-uh. Az egy aberráció" - mondta az 52 éves színész, miközben Amanda de Cadenet-nek mesélt a "Beszélgetés: A férfiakról" című podcastben.

"És nem hagyom, hogy ez legyőzzön... Nem hagyom, hogy ez legyőzze az emberekbe vetett bizalmamat, és azt mondjam: Nem, lehet egészséges kapcsolatom. Nem, erről szó sem lehet. Nem."

McConaughey - aki 2012 óta él házasságban Camila Alves brazil modellel - megjegyezte, hogy soha nem ment el terápiára a traumatikus élményei után, amelyek állítása szerint két különböző alkalommal estek meg vele.

A Dallas Buyers Club/Mielőtt meghaltam sztárja először a 2020-as Zöld lámpa című memoárjában részletezte az állítólagos eseteket: "15 éves koromban zsaroltak meg először szexre" - írta - " Tizennyolc évesen molesztált egy férfi, miközben eszméletlenül ültem egy furgon hátsó ülésén".

A podcast-epizód során tovább elmélkedve McConaughey bevallotta, hogy csak későbbi életében teremtett kapcsolatot a két visszaélés között: "Nem kapcsoltam össze őket" - mondta - "Vajon cipelni fogom magammal? Megkérdőjelezhetetlenül úgy döntöttem, hogy nem fogom ezt hordozni, nem fogom ezt a terhet belevinni az életembe, és abba, hogyan bánok az emberekkel, hogyan bízom az emberekben, és hogyan tekintek a körülményekre és a kockázatra, amit esetleg vállalok." - mondta.

McConaughey a továbbiakban arról beszélt, hogy a másoktól kapott támogatás hogyan segített neki a gyógyulásban és végül a továbblépésben: "Nagyon jó barátaim voltak. Jó mentoraim voltak" - magyarázta - "Voltak idősebb férfiak, idősebb nők, házaspárok, akik kihúztak, akik szakítottak időt arra, hogy leüljenek velem".

*

Ha bármilyen típusú szexuális visszaélés áldozatává váltál, tudd, hogy rendben van segítséget kérni, terápiára menni! Ez az egyik fontos lépés a gyógyulás útján: tudd, hogy beszélhetsz róla - ha akarsz. Tudd, hogy mindig az elkövető a bűnös. Te pedig, áldozat, de - reméljük - még inkább túlélő vagy! 

A NaNe nőket és gyerekeket ért erőszak esetében tud elsősorban segítséget nyújtani, de férfiként is bátran fordulhatsz hozzájuk! Segélyvonaluk száma: +36 80 505 101. A telefonszámon hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, valamint kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között érheted el őket!

Rajtuk kívül az Áldozatsegítő Központ oldalát és szakembereit is érdemes felkeresni. Az ő telefonszámuk 0-24 elérhető: 06 80 225 225!

Ha idegenkedsz attól, hogy beszélj másokkal, jó szívvel ajánljuk Tisza Kata: MOST című kötetét. A könyv alcíme: Túlélő leszel, nem áldozat.