Tim Burton valósággal elborzadt attól, amit a mesterséges intelligencia műveltA kép forrása: Presley Ann / Getty Images for Netflix

A nyár folyamán a Buzzfeed közzétett egy cikket fotókról, amelyeket egy mesterséges intelligencia platformon keresztül készítettek.

A platform AI-a Tim Burton stílusában alkotott újjá kedvelt Disney-figurákat. Az eredmények úgy ábrázolták Elzát a Jégvarázsből és Aurora hercegnőt a Csipkerózsikaból, mintha ők lennének Burton A halott menyasszony című stop-motion filmjének sztárjai.

A cikk vírusszerűen terjedt, de a rendező a legkevésbé sem örült vagy találta humorosnak a képeket. A The Independentnek adott nemrégiben megjelent interjújában Burton elborzadva reagált a védjegyének számító stílusának mesterséges intelligenciával történő újrateremtésére:

"Mesterséges intelligenciával csináltatták meg a Disney-figurákról készített változataimat" - mondta a kultikus alkotó - "Nem tudom leírni az érzést, amit ez okoz. Arra emlékeztetett, amikor más kultúrákban azt mondják: 'Ne fényképezz le, mert elveszi a lelkedet'".

"Amit ez az AI által kreált képi világ csinál, az az, hogy kiszív valamit belőled" - folytatta Burton - "Elvesz valamit a lelkedből vagy a pszichédből; ez nagyon zavaró, különösen, ha ez veled kapcsolatos. Olyan, mintha egy robot elvenné az emberségedet, a lelkedet".

Burton jelenleg a torinói Museo Nazionale del Cinema-ban a jövő hónapban nyíló új művészeti kiállítása kapcsán járja a sajtót. Legújabb játékfilmjének, a régóta várt Beetlejuice 2 című filmjének forgatása a WGA és a SAG-AFTRA sztrájkok közepette szünetel.

A mesterséges intelligencia és a szeretett alkotók stílusának ötvözése népszerű trenddé vált a közösségi médiában. Az AI által készített videók, amelyek azt képzelik el, hogyan nézne ki a Star Wars vagy a Gyűrűk Ura, ha Wes Anderson rendezné őket, szintén vírusként terjedtek az elmúlt hónapokban.

Andersont az Asteroid City nyári sajtókörútja során kérdezték ezekről a klipekről, és ő többnyire figyelmen kívül hagyja ezeket az AI újrateremtéseket.

"Ha valaki ilyesmit küld nekem, azonnal kitörlöm, és azt mondom: "Kérem, bocsánat, ne küldjön nekem olyan dolgokat, amelyekben emberek engem utánoznak" - mondta Anderson a The Times of London című londoni lapnak adott interjújában - "Mert nem akarok ránézni, és arra gondolni, hogy 'Ezt csinálom én? Ez az, amire gondolok?' Nem akarom, hogy túl sokat lássam, hogy valaki más arra gondol, amilyen én próbálok lenni, mert Isten tudja, akkor minek is csinálom épp én."