Tíz meglepő érdekesség a kultikus Mechanikus narancsról

Stanley Kubrick klasszikusát, a Mechanikus narancsot 1971-ben mutatták be, de rendszeres látogatója azóta is a kultikus filmeket játszó moziknak. A film egy könyvadaptáció, Anthony Burgess azonos című regénye (magyarul Gépnarancs címen jelent meg) szolgáltatta a történetet. Kubrick egyébként nem csak rendezője volt a filmnek, de producerként és társszerzőként is részt vett a munkálatokban.

A film a mai napig sokkolóan hat a közönségre, hiszen Kubrick nyíltan ábrázolja a gátlástalan erőszakot, a meztelenséget és a szexualitást, olyannyira, hogy még homoszexualitásra történő utalásokat is találhatunk a filmben. Éppen ezért néhány országban a legmagasabb korhatár-besorolással került a film a mozikba. A szürreális helyszínek, figurák, ruhák, mozgások és viselkedés mind együttesen alkotják meg azt a szürreális légkört, amiről a film méltán híres.
Kult-kedd rovatunkban ezúttal tíz olyan érdekességet igyekszünk bemutatni Kubrick szatirikus sci-fi-jéről, amit talán még a legnagyobb rajongók sem ismernek:

1. Stanley Kubrick eredetileg nem is akarta elkészíteni a filmet. Először akkor került Kubrick kezei közé a film alapjául szolgáló regény, amikor a Dr. Strangelove, avagy hogyan tanulhatjuk meg szeretni a bombát című film forgatókönyvírója, Terry Southern ajánlotta neki az említett film forgatásán. Azt gondolta, hogy Kubrick talán megfilmesíthetné a sztorit. Csakhogy Kubrick számára elsőre nem tetszett a könyv, mert nem értette meg a regényhez készített, orosz és cockney (londoni szleng) szavakat használó szüreális nyelvet.
2. Malcolm McDowell volt Kubrick egyetlen választottja Alex szerepére, noha az akkori pletykák szerint a főszerepre Mick Jagger is pályázott. A szóbeszéd alapját valószínűleg az szolgáltatta, hogy a Rolling Stones korábban komolyan fontolóra vette, hogy elkészítik a zenekarral a regény filmes adaptációját.
3. Amikor felkérték a szerepre, Malcolm McDowellnek semmit sem mondott Stanley Kubrick neve. A színész ügynökének mégis sikerült rávezetnie McDowellt: a 2001: Űrodüsszeia című film rendezőjeként utalt Kubrickra.
4. A forgatókönyv nagyon szorosan követi a regény brit változatát, olyannyira, hogy néhány esetben nem is a forgatókönyvet, hanem magát a regényt vitték magukkal a forgatásra a színészek. A könyvnek egyébként létezik egy amerikai változata is, ami annyiban különbözik a brittől, hogy happy-end a vége: Alex megígéri, hogy jó fiú lesz, és ezt sikerül is betartania.
5. A legtöbb jelenetet London közelében vettek fel, alig használtak stúdiót. Stanley Kubrick meg akarta mutatni mindenkinek, hogy a nagy költségvetésű 2001: Űrodüsszeia után egy alacsony költségvetésű filmmel is hasonló sikereket tud elérni. Ezért aztán alig dolgoztak stúdióban, többnyire London közelében forgattak. Az emlékezetesebb helyszínek közé tartozik a London délkeleti részén található Thamesmead Housing, Hertfordshire és Oxfordshire.
6. Alex és a többiek fehér ruháját Kubrick a krikettben használatos egyenruháról mintázta.
7. Az egyik híres jelenetben Alex a Singing in the rain kezdetű dalt énekli, miközben ő és bandája megtámadnak otthonukban egy írót és annak feleséget. A dal Malcolm McDowell improvizációja volt, ami rendkívül megtetszett Kubricknak. McDowell később azt nyilatkozta, hogy azért választotta éppen ezt a dalt, mert a Singing in the Rain az eufórikus örömmel hozható kapcsolatba, Alex pedig éppen ezt érezte rombolás közben.
8. Az Alex kezelését bemutató jelenetekben egy igazi orvos is jelen volt. McDowell szemeit egy szemműtéteknél használatos szerkezettel tartották nyitva, miközben a Moorfields Szemkórház egyik orvosa folyamatosan nedvesítette a színész szemeit a megfelelő szemcseppekkel.
9. Ennek ellenére sérülésbe torkollt a forgatás, Kubrick maximalizmusának köszönhetően. Bár McDowell szemeit érzéstelenítették, a szemeket nyitva tartó szerkezetet csak fekvő pozícióban szabad használni, Kubrick viszont ragaszkodott az ülő pózhoz, aminek következtében a készülék felsértette McDowell szaruhártyáját. Így a forgatást kénytelenek voltak idő előtt befejezni, Kubrick pedig kénytelen volt rövidebbre vágni a jelenetet.
10. A filmben szerepet kapott David Prowse is, aki hat évvel később megkapja élete legikonikusabb szerepét, ő alakította ugyanis Darth Vadert a klasszikus trilógiában. David Prowse abban a jelenetben látható, amelyben Alex a korábban megtámadott írónál ebédel. Prowse a szemüveges férfi rózsaszín ingben.