Több, mint 100 millió forintot fizettek Jeffrey Dahmer urnájáért, eladók a gyilkos személyes tárgyai

Jeffrey Dahmer valódi urnája 250 ezer dollárért (234 ezer fontért) megvásárolható, miután megjelent a bűnein alapuló Netflix-sorozat.

A Milwaukee-i kannibálként vagy Milwaukee-i szörnyként is ismert Dahmer amerikai sorozatgyilkos és szexuális bűnöző volt, aki 1978 és 1991 között 17 fiút és férfit gyilkolt meg. Dahmert 16 gyilkosságért ítélték el, és még 1992-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 1994-ben egy rabtársa agyonverte.

Azóta a vitatott sorozat, a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori, Evan Peters főszereplésével, a streaming platformon landolt, megnőtt az érdeklődés a gyilkos élete iránt. Ez meglehetősen szerencsés a Dahmer-emléktárgyak tulajdonosai számára, mint például Taylor James, aki a kanadai Vancouverben a Cult Collectibles-t üzemelteti.

Az urna mellett Taylor birtokában van Dahmer szemüvege is, amelyet a bűnöző akkor viselt, amikor rácsok mögött volt. A bűnözőnek a szemüvege miatt volt híres kinézete, Taylor azonban borsos árcédulát tett rá. Taylor a TMZ-nek elmondta, hogy az elképesztő 150 ezer dollárt (134 ezer font) kéri azért, hogy megváljon a szemüvegtől, amelyet néhány évvel ezelőtt szerzett meg. A szemüveg nem szerepel az interneten, de akit érdekel, az közvetlenül Taylorhoz fordulhat.

Ízléstelen és veszélyes húzás

Ami viszont online elérhető, az egy csomó más Dahmer-tárgy - szó szerint minden, ami csak eszedbe juthat.Taylornak nemcsak az urna és a sorozatgyilkos által viselt szemüveg van a birtokában, hanem egy rakás más Dahmer-emléktárgy, köztük a börtönben kapott levelek, iskolai fotók, jövedelemadó-nyomtatványok, iskolai projektek, a pszichiátriai értékelése és a bibliája vagy épp Dahmer által használt evőeszközök is. Taylor azután szerezte meg a tárgyakat, hogy Dahmer apjának, Lionelnek egy korábbi házvezetőnője felvette vele a kapcsolatot. Beleegyezett, hogy a gyűjteményt a saját weboldalán keresztül kezeli és értékesíti a profit egy részéért.

A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori megjelenése óta nagy vitákat váltott ki. A gyilkos tizenegyedik áldozatának, Errol Lindsey-nek a családja előbújt a hallgatásból, hogy ujjal mutogasson a Netflix platformra, azzal vádolva, hogy hasznot húzott a drámából. A sorozat sikere - amely az első héten jobban indult, mint a Squid Game/Nyerd meg az életed - arra késztet néhány gátlástalan kereskedőt, hogy hasznot húzzon a "Milwaukee-i kannibál" által elkövetett gyilkosságokból.

A kanadai Taylor James által 2018-ban indított Cult Collectibles weboldal arra szakosodott, hogy bűnügyekhez kapcsolódó hiteles tárgyakat kínáljon eladásra. A tulajdonos e tárgyhegyek között Jeffrey Dahmer személyes tárgyait is piacra dobja. Az adminisztratív iratokat 550 és 4000 dollár közötti áron árulják; az apja, Lionel Dahmer kézzel írt levelét 2500 dollárért, a gyilkos vallomásának másolatát pedig 8500 dollárért adják. Egy iskolai rajzot is felajánlottak 5000 dollárért.

Ha ezek a módszerek ugyan meg is haladják az érthetőség és az illetlenség határait, egyesek mégsem haboznak elővenni a pénztárcájukat... A Cult Collectibles honlap mögött álló férfi szerint egy másik szemüveget is eladtak egy neves ügyvédnek. Kétségtelen, hogy az ilyen marketing újra fel fogja éleszteni a gyilkosok fetisizálásáról szóló vitát.

A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori elérhető a Netflixen.

dráma | életrajzi | krimi

A Milwaukee-i szörny története az áldozatok szemszögéből és a rendőrség hozzá nem értésének köszönhetően, amely lehetővé tette a wisconsini születésű gyilkos többéves... több»