Ha valami olyan nagy sikert ér el, mint a Harry Potter regények és az azokból készült filmek, akkor az emberek óhatatlanul is atomjaira szedik minden egyes porcikáját és keresik a fogást rajta. És persze találnak is rajta bőven, hiszen még a legaprólékosabb odafigyeléssel megírt történetekbe is be-becsúszik logikai hiba vagy következetlenség. Így van ez a Harry Potterrel is, amely bár úgy remek, ahogy van, valójában azért bőven lenne mibe belekötni. És most valamibe bele is kötünk, mert miért ne…

2021.11.26   olvasottság: 69355x   szerző: GGS  

Ezúttal a Harry Potter és a titkok kamrája mozit vesszük elő. A sztori szerint ugyebár a Roxfort varázslóképző iskolában egy titokzatos merénylő szedi áldozatait, akiket rendre kővé dermedve találnak meg az iskola folyosóin. Harry, Ron és Hermione nyomozásba kezd és hamarosan kiderül, hogy a titokzatos merénylő egy szörnyeteg, amely az iskola alatti misztikus titkok kamrájából származik.

A film végére az is kiderül, hogy a szörny egy baziliszkusz, vagyis egy olyan óriáskígyó, amelynek a puszta tekintet is halálos, nem beszélve a mérgéről. Harry felveszi a harcot ellene a kamrában és végül az életét is kockára téve nagy nehezen le is győzi.

Csakhogy van itt valami, ami felett könnyű elsiklani, pedig valójában nagyon is komoly hatással kellett volna lennie az egész sztori további alakulására. Mint ismert, a baziliszkusz egy ponton megmarja Harryt, sőt, bele is törik az egyik foga. Harry percek alatt teljesen legyengül és már-már meghal, amikor megjelenik Faux, a főnix, amely a könnyével meggyógyítja őt. Végül Harry a baziliszkusz fogával pusztítja el Tom Denem naplóját.

A későbbi filmekben rámutatnak, hogy a baziliszkusz mérge alkalmas rá, hogy elpusztítsa a horcruxokat, és mivel az átitatja Griffendél kardját is, így a fegyver is alkalmas rá, hogy elpusztítsa a nyakéket, majd később Naginit is. És itt van a probléma. Amikor a horcruxokra lesújtottak a karddal, azok azonnal felrobbantak, kiszabadult belőlük Voldemort lelkének egy darabkája és látványos haláltusával pillanatok alatt el is pusztult.

Márpedig mint tudjuk, az utolsó horcrux maga Harry volt. És ha így volt, akkor a baziliszkusz mérgétől bizony a titkok kamrájában neki is azonnal meg kellett volna halnia, nem beszélve arról, hogy Voldemort benne ragadt lélekdarabjának is ki kellett volna robbannia belőle. De ugyebár nem így történt… miért?