True crime a Netflixen: A 15 legjobb, valós bűntényen alapuló film és sorozat

Az igazság néha(?) furcsább, vadabb, megrázóbb, mint a fikció...

Ez - is lehet - az oka annak, hogy sokan a true crime szerelmesei közül miért vonzódnak annyira ehhez a típusú filmélményhez. Mert mit is ad(hat) egy true crime film vagy sorozat? Segít(het) jobban megérteni a körülöttünk lévő világot - és azokat a részeit is, amelyek rejtve maradtak/nak.

Miközben a true crime dokumentumfilmektől a hideg futkoshat a hátunkon, feltárják az igazságtalan rendszereket, rávilágítanak azokra a pszichológiai szélsőségekre, amelyekre az emberek képesek, és - ha tiszteletteljesek az alkotóik - lehetőséget ad(hat)nak az áldozatoknak és a túlélőknek, hogy beszéljenek és kiálljanak magukért, az ő igazukért. 

Ahogy a műfaj egyre bővül, úgy nő a választék is az esetekből. Ha pedig szükséged lenne némi eligazításra, hogy hol kezdd?

Íme 15 valós bűnügyi dokumentumfilm, amit érdemes streamelni, ha te is szereted a true crime műfajt!

#15

dokumentum

Netflix

A Blumhouse Television új, ötrészes dokumentumfilm-sorozata, a Worst Roommate Ever négy megrázó történetet mutat be, amelyekben látszólag ártalmatlan lakótársak valós... több»

Rendező: Domini Hofmann
Szereplők: John Cabrera
Az erőszakos szélhámosoktól a hidegvérű gyilkosokig ez a sztori a valaha volt legrosszabb együttélési tapasztalatokról szóló rémisztő igaz történeteket meséli el. Bár ennek a dokusorozatnak a címe az elkövetőkről szól, A lehető legrosszabb szobatárs az együttélési bűncselekmények túlélőit és szemtanúit állítja a középpontba, és animációval érzékelteti, milyen felkavaróak ezek a történetek.
#14

74 A Tinder-csaló  (2022)

(15)

dokumentum | krimi

Netflix

Egy csaló a közismert és elterjedt társkereső appot használja arra, hogy nőket hálózzon be, és több millió dollárt kényszerítsen ki belőlük. több»

Rendező: Felicity Morris
Simon Leviev (hivatalos neve: Shimon Hayut) luxuséletet élt, dizájner ruhákat viselt és magánrepülővel repült. Néhány nő számára Az abszolút fogás volt. Nem tudták, hogy Leviev pazar életmódját a nők Tinderen keresztül történő becsapásából finanszírozta.  Bár ebben az átverésben nincsenek nyertesek, kifizetődő nézni, ahogy néhány nő, akit Leviev átvert, összefog, hogy átverjék a csalót és visszaszerezzék, amit elvett tőlük.
#13

76 Soupçons  (2004)

dokumentum | dráma | krimi

Michael Peterson amerikai regényírót 2003-ban elítélik felesége meggyilkolásáért. 2017-ben új tárgyaláson bizonyíthatja ártatlanságát.  több»

Peterson, az író 2001-ben holtan találta feleségét, Kathleen Petersont otthonuk lépcsőházának alján. Bár az esetet balesetként jelentették be, a nyomozók úgy vélték, hogy Peterson agyonverte a feleségét, és megrendezte a gyilkosságot. A sorozat dokumentálja a Peterson elleni ügyet, és felteszi a kérdést: Vajon ő tette? A Peterson és néhai felesége meggyilkolása körüli ügy több mint két évtizede forró téma az igazi bűnügyek között. Valószínűleg láttad már a minisorozat adaptációját, vagy akár hallottál róla podcastokban, de ez a dokumentumfilm az, amivel minden elkezdődött. Eredetileg 2004-ben jelent meg, 2012-ben és 2018-ban további epizódokkal egészült ki, így a nézők átfogó betekintést nyerhetnek a történet alakulásába.  
#12

dokumentum

Netflix

Kövesse nyomon annak a nőnek a történetét, aki szembeszállt Hunter Moore-ral, az önjelölt "életrontóval", miután meztelen lányáról készült fotók kerültek fel az internetre. több»

Rendező: Rob Miller
Egy anya keresztes hadjáratot indít az oldal alapítója, Hunter Moore ellen, miután lánya fotóit feltöltötték egy bosszúpornó oldalra. Moore weboldala nemcsak azt tette lehetővé, hogy a felhasználók az alanyok beleegyezése nélkül töltsenek fel explicit fotókat, hanem Moore maga is feltörte az emberek telefonjait és számítógépeit, hogy összegyűjtse ezeket a képeket. A The Most Hated Man on the Internet rendezői egy rendkívül etikátlan intim képekről szóló történet elmesélése érdekében mindent megtettek, hogy a legetikusabb gyártási módszerekkel állítsák elő újra az eseményeket. A doku általában véve áldozat-központú, végre lehetőséget ad azoknak, akik Moore digitális támadásainak áldozatául estek.
#11

dokumentum | krimi

Netflix

Egy hét részes dokumentumfilm-sorozat egy rejtélyes gyilkosságról. Az áldozat egy apáca volt. Még most, évtizedekkel a történtek után is sok a megváloszalatlan kérdés... több»

1969-ben meggyilkolták a Baltimore külvárosában élő 26 éves apácát. Hirtelen halála megdöbbentette a várost, különösen az Archbishop Keough középiskola diákjait. Ahogy a nyomozók a rejtély után kutattak, rájöttek, hogy talán nem az ő halála volt az egyetlen igazságtalanság. Catherine Cesnik nővért azért gyilkolták meg, hogy eltussolják az iskolai pap által elkövetett szexuális visszaéléseket? A film legmegdöbbentőbb része az, hogy láthatjuk, milyen messzire képesek elmenni a hatalmas intézmények, hogy eltussolják saját bűneiket. 
#10

dokumentum | krimi

Netflix

A dokumentumfilm bemutatja, hogyan manipulálták az iskolaügyet, és milyen módon követték el az egyik legnagyobb átverést, amely során a gazdag és híres emberek gyermekeit ismert... több»

2019-ben egy nagy port kavart főiskolai felvételi jelenet került a médiába, amikor kiderült, hogy az ország legjobb iskoláiba való felvétel befolyásolására bűnszövetkezetet hívtak életre. És - meglepetés! - az érintettek között olyan szeretett amerikai színészek voltak, mint Lori Loughlin és Felicity Huffman. A film bemutatja, hogy az a bizonyos 1 százalék milyen messzire képes elmenni a status quo fenntartása érdekében. A dokumentumfilm a botrányban érintettekkel készített interjúk és a közvetlenül a lehallgatási jegyzőkönyvekből vett párbeszédek újrajátszása révén rávilágít arra, hogy a csalás kiagyalója, Rick Singer hogyan győzte meg a kiváltságosokat arról, hogy nem baj, ha megvesztegetéssel jutnak a csúcsra.
#9

dokumentum | krimi | misztikus

Netflix

A dokumentumfilm-sorozat Amerika leghíresebb és legveszélyesebb sorozatgyilkosának történetét meséli el. Megtudhatjuk, hogyan vadászták le és ítélték el. több»

Az 1985-ös Los Angeles csillogása és fényei mögött egy termékeny sorozatgyilkos rejtőzött. Richard Ramirez egy éven át vadászott, kínozta és gyilkolta áldozatait, miközben egy hosszú éven át menekült az elfogás elől. Az Éjszakai vadász Ramirez áldozataira és a hajtóvadászat mögött álló nyomozókra koncentrál.
#8

dokumentum | krimi

Netflix

Murdaugh-ék Dél-Karolina egyik legjelentősebb családja voltak, de a tinédzser Mallory Beach részeg csónakbalesete és halála elkezdte felforgatni örökségüket. Amikor Paul... több»

Egy szorosan összetartó dél-karolinai közösséget halálos bűncselekmények sorozata szakít szét, amelyek látszólag mind egy családhoz kötődnek: a Murdaugh-ékhoz. A Murdaugh-gyilkosságok című krimisorozat azt mutatja be, hogy egy prominens család hogyan használta ki és élt vissza a végletekig a vagyonával és kiváltságaival. A dokusorozat 2021-ben ér véget, Alex Murdaugh pedig börtönben várja a tárgyalást. De 2023-ban az állami ügyészek azzal érveltek, hogy Murdaugh azért ölte meg a feleségét és a fiát, hogy elfedje a pénzügyi bűncselekményeit és szimpátiát szerezzen - bűnösnek találták és kétszeresen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ha ennek ismeretében nézzük a doku-sorozatot, az még izgalmasabbá teszi a történetet.
#7

dokumentum | krimi

Netflix

A doku-sorozat Warren Jeffs felemelkedését és megrázó büntetőügyét vizsgálja Az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyházában. több»

Rendező: Grace McNally
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza (FLDS) a mormonizmus egy szélsőséges ágának képviselője. A valóságban a visszaélések és a kényszerítés rendszerét hozták létre, gyülekezetének tagjait - gyakran kiskorúakat - házasságra, vak engedelmességre és elszigeteltségre kényszerítették. Ebben a doku-sorozatban egykori FLDS-tagok és túlélők jelentkeznek, hogy megosszák történeteiket.  Az FLDS közösségen belülről származó, soha nem látott videokamerás felvételek felhasználásával ez a sorozat a jól ismert történetnek mélyen emberi és átélhető arcát adja. Miközben a Jeffs (az FLDS "szellemi vezetője") elleni vádakat ismerteti, példátlan betekintést nyerhetünk abba, hogyan gyakorolta a családja feletti kontrollt szexuális, pszichológiai és fizikai bántalmazáson keresztül.
#6

80 A lány a képen  (2022)

(4)

dokumentum | krimi | misztikus

Netflix

Egy fiatal anya rejtélyes halála és fia ezt követő elrablása évtizedek óta tartó nyomozást von maga után. A titkok része a nő valódi személyazonossága, és a gyilkos... több»

Skye Borgman 2017-es Abducted in Plain Sight című dokumentumfilmje kiemeledő volt és beszélgetést váltott ki a nézőkből a 12 éves áldozat szomszédja általi elrablásáról. A Lány a képben című filmben a rendező Matt Birkbeck Finding Sharon és A gyönyörű gyermek című bestsellereit adaptálta. 
#5

dokumentum | krimi | misztikus

Netflix

Egy online igazságkeresőkből álló csoport felkutat egy fickót, aki egy videót tett közzé magáról, amelyben cicákat gyilkol. több»

Mark Zuckerberg, amikor feltalálta a Facebookot, valószínűleg soha nem gondolta, hogy a közösségi oldala segíthet egy gyilkosság felderítésében. Miután egy macskákat bántalmazó, felkavaró online videó feldühítette a nézőket, a Facebook bosszúállói megpróbálták felkutatni a videóban szereplő férfit. Meglepetésükre kiderült, hogy az illető nemcsak állatkínzó, hanem szadista gyilkos is. A legmegragadóbb igaz bűnügyi dokumentumfilmek azok, amelyek egyik hihetetlen történetből hógolyószerűen fordulnak át a másikba.
#4

dokumentum

Netflix

A dokumentumfilm egy megoldatlan gyilkossági ügyet mutat be. Az áldozat a hat éves JonBenet Ramsey volt, aki megnyerte az amerikai gyermekszépségversenyt. Tizenöt hónapnyi nyomozás... több»

A 6 éves JonBenet Ramsey 1996-ban halt meg egy bizarr és széles körben ismertetett ügyben, amely összeesküvés-elméletek százait, bulvárlapok cikkeinek ezreit szülte, és nem adott valódi válaszokat. A Casting JonBenet a dokumentumfilmek és a drámai felidézések keverékével nemcsak a bűntényt meséli el, hanem a kollektív pszichére gyakorolt hatását is bemutatja. Ebben a valós életből vett szereposztásban a színészek jelentkeznek a bűntény kulcsszereplőinek szerepeire, miközben saját elméleteiket is megosztják arról, hogy mi történt a fiatal szépségverseny-sztárral. 
#3

44 A vegán szökevény  (2022)

(3) (1)

dokumentum | krimi

Netflix

Miután hozzáment egy titokzatos férfihoz, aki azt állította, hogy halhatatlanná tudja tenni a kutyáját, egy ünnepelt vegán étterem-tulajdonosnő élete elkezd kisiklani. több»

Rendező: Chris Smith
Sarma Melngailis egykor New York vegán királynőjének számított. A manhattani Pure Food and Wine éttermének étteremtulajdonosaként Melngailis étterme a vegánok és a hírességek egyik legkedveltebb helye volt. Miután az interneten találkozik egy titokzatos férfival, aki azt ígéri, hogy segít neki birodalma növelésében, Melngailis élete - és étterme - kisiklik. Sok nagyszerű dolog származhat a Twitterből - online barátok, mémek, kollektív spirál... Melngailis számára a Twitter hozta el "élete szerelmét". De amikor egy férfi azt mondja, hogy halhatatlanná tudja tenni a szeretett kutyádat (más bizarr ígéretek mellett), jobb, ha menekülsz.
#2

dokumentum | krimi

Netflix

A dokumentumfilmből megismerhetjük az Indianapolis Star riportereinek nyomozásának részleteit, mely során az újságírók lerántották a leplet az Amerikai Egyesült Államok... több»

Rendező: Bonni Cohen, Jon Shenk
Az USAG számos tornásza zárt ajtók mögött szörnyűségeket élt át. A túlélőkkel és a történetet világgá kürtölő újságírókkal készített interjúkon keresztül az Athlete A/ Az első tornász részletesen bemutatja, hogyan fedezte az USAG évekig Nassar visszaéléseit. A film bemutatja a Larry Nassar által bántalmazott túlélőket, valamint a The Indianapolis Star oknyomozó újságíróinak csapatát, akik eredetileg feltárták a történetet.
#1

72 Amanda Knox  (2016)

dokumentum | krimi

Netflix

Egy amerikából érkező cserediákot gyilkossággal váolnak meg. A vád szerint 2007-ben meggyilkolta az egyik diáktársát. több»

Amanda Knoxot, egy amerikai főiskolai hallgatót, aki egy külföldi csereút során az olaszországi Perugiában tartózkodott, azzal vádolták, hogy brutálisan meggyilkolta szobatársát, Meredith Kerchert. Knox médiaszenzációvá vált, és majdnem négy évet ült egy olasz börtönben, mielőtt 2015-ben a legfelsőbb olasz bíróság felmentette. Ez a tanulságos dokumentumfilm végre lehetőséget ad Knoxnak, hogy saját maga mondja el a történetét. Az egyik legerősebb tanulság ebből a dokumentumfilmből az, ahogyan maga Knox beszél ügyének árnyalatairól és lehetetlenségeiről a közvélemény előtt: "Ha bűnös vagyok, az azt jelenti, hogy én vagyok az a figura, akitől félni kell... másrészt viszont, ha ártatlan vagyok, az azt jelenti, hogy mindenki sebezhető. És ez mindenkinek a rémálma."