A legnézettebb sorozat a magyar netflixezők körében az a dokus formában megfilmesített igaz történet, amelynek Denise Huskins és Aaron Quinn voltak a főszereplői, akaratuk ellenére. Az Igazi amerikai rémálom tarolt a hazai Netflixen. De mit tudunk róla?

"Nem akarok csalódást okozni az embereknek, de az az igazság, hogy nem tudjuk az összes választ" - mondta Huskins egy interjúban a Tudumnak -"Soha nem fogjuk megkapni a válaszokat. Régóta próbáljuk ezt elfogadni."

A doku fő témája: a válaszok keresése

A hatóságok Quinnt vádolták Huskins megölésével, és ez a narratíva csak tovább erősödött, amikor kiderült, hogy Quinn nemrégiben kapcsolatba lépett az exével, Andreával...

A sorozatot az Felicity Morris és Bernadette Higgins készítette, akik A Tinder-csalót is jegyzik. Az új, háromrészes sorozat kíméletlen utazás Huskins és Quinn megrázó élményein keresztül, kezdve 2015. március 23-án, amikor a párost az éjszaka közepén egy betörő ébresztette fel.

Quinn felhívta a rendőrséget, és elmondta, mi történt, mondván, hogy a betolakodó megkötözte, elkábította őket, és váltságdíjért elvitte Huskinst. A nyomozók, köztük Mat Mustard  a Vallejo-i rendőrségtől és David Sesma FBI ügynök, nem hitték el Quinn történetét...

"Soha nem hibáztattam a rendőrséget, amiért gyanakodtak vagy kételkedtek az eredeti történetemben" - mondta Quinn - "Én voltam az utolsó ember, aki együtt volt Denise-szel. Úgy tekinthettek rám, mint gyanús személyre. Ostoba módon azt hittem, hogy a bizonyítékokat fogják követni."

A sztori

Mivel a férj a rendőrség által gyanúsnak ítélt módon keresi fel volt barátnőjét, a nyomozók egyre inkább rá (Quinn) kezdenek gyanakodni. Később, mikor Huskins előkerül 48 óra múltán, őt kezdik vádolni azzal, hogy hazudott és az egész emberrablós történetet együtt találták ki. De miért tenne ilyet bárki is?

"Még azután is, hogy azt mondták, én öltem meg Denise-t, kitaláltak egy őrült történetet, hogy együtt tettük" - mondja Quinn.

Még azután is, hogy Huskins elárulta: többször elkábították, megvakították és kétszer megerőszakolták, a rendőrség és a nyilvánosság őt és férjét vádolta és állításaikat vizsgálta, ahelyett, hogy a tettes nyomába eredtek volna.

Történetükről úgy számoltak be, mint egy "igazi Holtodiglan"-ról, utalva Gillian Flynn 2012-es regényére, amelyben a főszereplő, egy számító kisvárosi háziasszony saját elrablását rendezi meg, hogy bosszút álljon megcsaló férjén. 

A mindent megváltoztató bizonyítékra végül egy, a kaliforniai Dublinban dolgozó nyomozó, Misty Carausu bukkant rá. Ennek segítségével sikerült letartóztatni a valódi tettest és végre felmenteni a súlyos traumákat átélt párt az őket érő folyamatos nyomás alól.

Mi volt a cél a történetük megfilmesítésével?

A pár abban reménykedik, hogy történetük elmesélése rávilágíthat a bűnüldözési eljárás problémás pontjaira és megelőzhetővé tesz hasonló eseteket. A média őrjöngése és az emberrablás, a szexuális zaklatás és a hamis vádakkal járó megpróbáltatások együttes traumája miatt Huskins és Quinn is ügyvédet fogadott.

"Mi vagyunk a szerencsések" - mondja Huskins. "Ez az egyik fő oka annak, hogy továbbra is kiállunk magunkért. Mi vagyunk azok, akiknek lehetőségük volt ügyvédeket fogadni, akik mellettünk maradtak, hogy segítsenek biztosítani, hogy áldozatként védelmet kapjunk. Szerencsések voltunk, hogy megértettünk egy olyan rendszert, amely eleve nagyon zavaros".

A pár utóélete

A Huskins elrablása óta eltelt kilenc év alatt ő és Quinn folyamatosan támogatták egymást. Összeházasodtak, és ma már két lányuk van.

"Sok mindenért lehetünk hálásak a mindennapi életünkben, és ez még inkább motivál minket arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból" - mondja Huskins - "Ha bármilyen változást tudunk befolyásolni, hogy segítsük a társadalom jobbá válását, akkor minden megérte."

A mai napig nem tudják, miért rabolták el Huskinst, és azt sem, a hatóságok miért nem követtek számtalan nyomot - beleértve azt is, hogy Huskins ragaszkodott ahhoz, hogy Muller (az elkövető) nem egyedül cselekedett. 

Ha van Netflix előfizetésed, csak menj a sorozat mafab adatlapján található "Hol nézheted" fül alatt a Netflix ikora, kattinst és te is utánajárhatsz az esetnek, hogy levond a saját következtetéseidet.

dokumentum | krimi | misztikus

Egy 2015-ben történt megrázó otthoni betörés és emberrablás után egy házaspárt azzal vádolnak, hogy megrendezték a megpróbáltatást, amikor a nő újra felbukkan. több»

Rendező: Felicity Morris